FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

POLJSKA: SNAŽAN RAST GOSPODARSTVA, PROBLEMATIČNA INFLACIJA

VARŠAVA, 31. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - I dok Poljska može očekivatirast bruto domaćeg proizvoda (BDP) između 4,5 i 5,5 posto u razdobljuod 2005. do 2006, inflacija, koja je u srpnju dosegnula 4,6 posto,vjerojatno će se spustiti na 3,5 posto tek u 2006, objavila je danasNacionalna banka Poljske (NBP).
VARŠAVA, 31. kolovoza 2004. (Hina/dpa) - I dok Poljska može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) između 4,5 i 5,5 posto u razdoblju od 2005. do 2006, inflacija, koja je u srpnju dosegnula 4,6 posto, vjerojatno će se spustiti na 3,5 posto tek u 2006, objavila je danas Nacionalna banka Poljske (NBP).

Središnja poljska banka također očekuje da poljska zlota ojača na međunarodnim tržištima deviza u nadolazećim godinama, prvenstveno zbog stranih ulaganja povezanih s ulaskom Poljske u svibnju u Europsku uniju.

Iako je Poljska u prvom ovogodišnjem tromjesečju izvijestila o robusnom gospodarskom rastu u visini od 6,9 posto, nezaposlenost je u srpnju tvrdoglavo ostala na 19,3 posto. Srpanjska inflacija iznosila je 4,6 posto, potaknuta rastom cijena vezanih za nedavni ulazak Poljske u Uniju te porastom troškova goriva.

Poljska bi možda mogla ostvariti ciljanu inflaciju od 2,5 posto plus-minus jedan posto u 2005, no uz uvjet da nezavisno bančino Vijeće za monetarnu politiku poduzme korektivne odluke kroz podizanje ključnih kamatnih stopa, rekao je zamjenik guvernera Krzysztof Rybinski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙