FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REKORDNE CIJENE NAFTE PREKINULE UZLET NA EUROPSKIM BURZAMA

LONDON, 20. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskimburzama danas su prekinule svoj 4-dnevni trend rasta uslijedeksplozivnog rasta cijena nafte koji potiče strahove oko održivostisadašnje razine osobne potrošnje i stopa rasta korporativnih dobiti.
LONDON, 20. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama danas su prekinule svoj 4-dnevni trend rasta uslijed eksplozivnog rasta cijena nafte koji potiče strahove oko održivosti sadašnje razine osobne potrošnje i stopa rasta korporativnih dobiti.

Do podneva je tako londonski Ftse indeks izgubio 0,2 posto na vrijednosti, spustivši se na 4.353 boda. Frankfurtski DAX potonuo je 0,7 posto, na 3.698 bodova.

Kako su cijene nafte jučer i danas dosegnule gotovo 49 dolara po barelu uslijed eskalacije nasilja u Iraku i nezaustavljivog rasta potražnje iz Kine i Indije, ulagače sve više zabrinjava negativan utjecaj skupe nafte na korporativne zarade i osobnu potrošnju.

"Dosadašnji rast cijena dionica temeljio se na slabom obujmu trgovanja, što nije pozitivan indikator o održivosti trenda rasta", ocijenio je Akber Khan, direktor trgovanja dionicama pri Deutsche Banku. "Na tržištu je mnogo neizvjesnosti; visoke cijene nafte tek je jedna od njih, a ostale uključuju i gospodarske te geopolitičke rizike".

Među najvećim gubitnicama bile su dionice reklamnih kompanija, po objavi razočaravajućih rezultata poslovanja londonske tvrtke WPP. Njezine dionice pretrpjele su gubitak od 2,5 posto pošto je izvijestila da joj je dobit prije oporezivanja skočila svega 16 posto zbog slabosti u američkom gospodarstvu.

Još jedan sektor s lošom izvedbom bio je tehnološki, u kojem su najviše oslabile dionice proizvođača čipova, za jedan posto. Nakon noćašnjih gubitaka na Wall Streetu, spustila se i cijena dionica finske Nokije i to za 2,2 posto.

Na Tokijskoj burzi Nikke indeks danas je oslabio 0,13 posto, na 10.889 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙