FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

LIBIJA ZA TRANSPARENTNE NATJEČAJE ZA ULAGANJA U NAFTNU INDUSTRIJU

TRIPOLI, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Libija je izradila okvir zaugovaranje i postavila uvjete za javne natječaje na kojima će bitiponuđena prava na istraživanje nafte u 15 blokova diljem te golemepustinjske zemlje, okrenuvši se tako transparentnim natječajnimprocesima kako bi privukla strana ulaganja u svoju sankcijama posrnulunaftnu industriju.
TRIPOLI, 6. rujna 2004. (Hina/AFP) - Libija je izradila okvir za ugovaranje i postavila uvjete za javne natječaje na kojima će biti ponuđena prava na istraživanje nafte u 15 blokova diljem te goleme pustinjske zemlje, okrenuvši se tako transparentnim natječajnim procesima kako bi privukla strana ulaganja u svoju sankcijama posrnulu naftnu industriju.

Nekih 10 međunarodnih naftnih kompanija sudjelovalo je na prezentaciji u glavnom gradu te zemlje. Nove prezentacije planiraju se održati u Londonu 15. rujna, nakon čega će se od kompanija koje još ne posluju u Libiji zatražiti da i služeno izraze svoj interes za ulaganjem do 28. rujna.

Kompanije kojima se odobri sudjelovanje na javnim natječajima trebat će do 10. siječnja poslati ponude, a u drugoj polovini mjeseca očekuje se potpisivanje ugovora o istraživanju i zajedničkoj proizvodnji na 15 blokova, od kojih su neki i na moru.

Novi transparentni natječajni proces podvlači crtu ispod dosadašnjeg sustava izravnih pogodbi s pojedinim kompanijama, koji je bio na udaru kritika. Po prvi puta otkad su obnovljene veze Tripolija i Washingtona u lipnju i ukinute višegodišnje sankcija toj zemlji, u tom procesu sudjelovat će i američke naftne kompanije.

Libija očajnički treba ulaganja sa Zapada u svoju naftnu industriju, koja je posustala zbog pritiska sankcija. Režim Moamera Gadafija želi potaknuti proizvodnju nafte sa sadašnjih 1,4 milijuna barela dnevno na tri milijuna do 2010., za što se procjenjuje da će joj trebati 30 milijardi dolara ulaganja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙