FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI DRŽAVLJANIN NA SUDU ZBOG POMOĆI LIBIJI DA NABAVI ATOMSKO ORUŽJE

BERLIN, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Njemački državljaninosumnjičen za pružanje pomoći Libiji u nastojanju da se domognetehnologije za proizvodnju atomskog oružja 2001. pušten je uzjamčevinu nakon saslušanja u četvrtak, priopćeno je iz ureda saveznogtužitelja.
BERLIN, 26. kolovoza 2004. (Hina/Reuters) - Njemački državljanin osumnjičen za pružanje pomoći Libiji u nastojanju da se domogne tehnologije za proizvodnju atomskog oružja 2001. pušten je uz jamčevinu nakon saslušanja u četvrtak, priopćeno je iz ureda saveznog tužitelja.

Šezdesetpetogodišnji muškarac, imenovan samo kao Gerhard W., s prebivalištem u Južnoj Africi, osumnjičen je da je jednoj južnoafričkoj tvrtki u ime zabranjene organizacije iz Dubaija uputio zahtjev za slanjem Libiji centrifugalne opreme koja se koristi za obogaćivanje urana, priopćeno je iz ureda.

Ta je tvrtka izradila centrifugu, ali ona nikad nije upućena u Libiju, kaže se u izjavi, uz dodatak kako se još istražuje do koje je mjere u cijelu operaciju bio uključen Gerhard W., koji je za svoje usluge dobio milijun eura.

Pod obogaćivanjem urana smatra se njegovo pročišćavanje kako bi se mogao koristiti kao gorivo u nuklearnim elektranama ili, kad je jako obogaćen, u atomskom oružju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙