FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJEMAČKI KANCELAR PUTUJE U LIBIJU NA SASTANAK S GADAFIJEM

BERLIN, 4. rujna 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroederputuje 15. listopada u Tripoli na sastanak s libijskim predsjednikomMoamerom Gadafijem, objavili su u subotu vladini izvori.
BERLIN, 4. rujna 2004. (Hina) - Njemački kancelar Gerhard Schroeder putuje 15. listopada u Tripoli na sastanak s libijskim predsjednikom Moamerom Gadafijem, objavili su u subotu vladini izvori.

Taj je jednodnevni posjet najavljen nakon što je Libija u petak potpisala ugovor prema kojem će platiti 35 milijuna dolara odštete za više od 160 žrtava stradalih u podmetanju bombe u jedan berlinski noćni klub 1986., što se smatra krupnim korakom prema završetku međunarodne izolacije Libije.

Libija je odigrala središnju ulogu i u oslobađanju stranih talaca, među njima i njemačkih građana, koje su 2000. mjesecima držali muslimanski pobunjenici na jugu Filipina. Schroeder je tada telefonski zahvalio Gadafiju.

U časopisu Der Spiegel objavljeno je kako je Gadafijev sin Seif al Islam rekao da će dogovor o odšteti za napad na popularno okupljalište američkih vojnika, disko-klub La Belle u tadašnjem Zapadnom Berlinu, promijeniti odnose Libije i Njemačke te ostatka svijeta.

"Ovaj sporazum neće na novi temelj staviti samo naše odnose s Njemačkom, on će izmijeniti naše odnose sa svijetom", rekao je. "Sada će Schroeder doći u Tripoli i otvoriti novo poglavlje, političko i gospodarsko".

Njemački je sud 2001. presudio da je iza podmetanja bombe u La Belle stajala libijska tajna služba. U eksploziji su poginula dvojica američkih vojnika i jedna Turkinja, a više od dvjesto osoba je ozlijeđeno.

Odšteta se odnosi samo na žrtve koje nisu američki državljani. U Sjedinjenim se Državama vodi odvojeni pravni postupak radi isplate odštete stradalim američkim državljanima i njihovim obiteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙