FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Oporba u kampanju s temom "izbrisanih"

LJUBLJANA,25. kolovoza(Hina) - Pitanje "izbrisanih neslovenaca", kojeje ovog proljeća dominiralo slovenskom političkom scenom, opet jeaktualizirano pred skorašnje parlamentarne izbore prijedlogomoporbenih stranaka da se donese poseban ustavni zakon o tom pitanju.
LJUBLJANA,25. kolovoza(Hina) - Pitanje "izbrisanih neslovenaca", koje je ovog proljeća dominiralo slovenskom političkom scenom, opet je aktualizirano pred skorašnje parlamentarne izbore prijedlogom oporbenih stranaka da se donese poseban ustavni zakon o tom pitanju.

Dvadesetpet zastupnika oporbenih stranaka desnog centra u parlament je u srijedu dalo prijedlog ustavnog zakona o kriterijima za vraćanje stalnog prebivališta u Sloveniji neslovencima koji su 1992. izbrisani iz registra stanovnika jer nisu zatražili ili nisu dobili državljanstvo.

Kako je rečeno u obrazloženju zakona, riječ je o ljudima koji se nisu odazvali pozivu slovenskog predsjednika da prime slovensko državljanstvo, a retroaktivno vraćanje njihova domicila u Sloveniji bilo bi moguće samo ako dokažu da su počinjene nepravilnosti u postupku.

Na referendumu održanom ovoga proljeća 95 posto sudionika referenduma glasovalo je protiv prijedloga zakona koji je dala vlada premijera Antona Ropa da se izbrisanima njihov status regulira retroaktivnim upisom.

Ropova koalicija ocijenila je u srijedu da je najnoviji prijedlog ustavnog zakona pokušaj desnice da iznudi još jednu izvanrednu sjednicu pred parlamentarne izbore koji će se održati 3. listopada. Stranke u vladi tvrde da sjednica, koja će se održati idućeg utorka i na kojoj će se raspravljati o interpelaciji stranaka oporbe protiv vlade, treba biti zadnja sjednica jer nakon toga počinje zakonom predviđena jednomjesečna predizborna kampanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙