FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sve članice 'mobilkom austria grupe' u I. polugodištu bilježe rast

ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Sve četiri telekomunikacijsketvrtke članice 'mobilkom austria grupe' u prvom su ovogodišnjempolugodištu zabilježile porast u svim segmentima poslovanja, pa sutako ukupni prihodi grupe povećani a 1,01 milijardu eura ili za 4,7posto u odnosu na isto lanjsko polugodište, a za isti je postotakporastao i broj ukupnih korisnika, na gotovo 4,8 milijuna.
ZAGREB, 30. kolovoza 2004. (Hina) - Sve četiri telekomunikacijske tvrtke članice 'mobilkom austria grupe' u prvom su ovogodišnjem polugodištu zabilježile porast u svim segmentima poslovanja, pa su tako ukupni prihodi grupe povećani a 1,01 milijardu eura ili za 4,7 posto u odnosu na isto lanjsko polugodište, a za isti je postotak porastao i broj ukupnih korisnika, na gotovo 4,8 milijuna.

Polugodišnji rezultati te grupe, u čijem su sastavu istoimeni austrijski operater mobilne telefonije te hrvatski VIPnet, slovenski 'Si.mobil' i litenštajnski 'mobilkom' objavljeni su danas u Beču.

Dobit prije kamata, poreza, smanjenja vrijednosti i amortizacije (EBITDA) na razini cijele grupacije porastao je 6,1 posto, na 389,5 milijuna eura, dok dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosi 212,4 milijuna eura i veći je 1,8 posto u odnosu na prvo polugodište 2003.

Istodobno, za 5,5 posto, na 806,9 milijuna eura porasli su i rashodi Grupe, što je, kako navode, posljedica više amortizacije primljenih usluga, naknada za interkonekciju i troškova zaposlenika.

U prvom ovogodišnjem polugodištu u sve četiri članice Grupe bilo je 3.658 zaposlenih ili 0,4 posto više nego lani.

Ulaganja na razini cijele grupe smanjena su za oko 10 posto, na 83,9 milijuna eura, čemu su uzrok, kažu, manja ulaganja u materijalnu imovinu 'mobilkom austria'.

Hrvatski VIPnet u prvoj je polovici ove godine imao više od 1,24 milijuna korisnika ili 8,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni su prihodi rasli 14,9 posto, na 167,1 milijun eura, pri čemu je dobit povećana 8,3 posto, na 65,4 milijuna eura, dok je EBIT smanjen 11,3 posto, na 24,3 milijuna eura, i to zbog, kako navode, ulaganja u mrežu i računovodstvenog efekta nastalog povećanjem vlasničkog udjela 'mobilkom austria' na 99 posto.

'mobilkom austria", po ocjeni predsjednika Uprave Borisa Nemšića, unatoč jakoj konkurenciji na austrijskom tržištu uspio je zadržati tržišni udjel od visokih 42,3 posto, sa 3,17 milijuna korisnika ili 3,4 posto više nego u prvom lanjskom polugodištu. Stoga su se za 3 posto povećali i ukupni prihodi, na 817,3 milijuna eura. Posebno napominju da su u segmentu prijenosa podataka dostigli više od milijun GPRS korisnika, što je dvostruko više nego lani.

Slovenski "Si.mobil" također je zabilježio porast broja korisnika, od 3,3 posto, na 362 tisuće te "lagani" porast ukupnih prihoda za 2 posto, na 40 milijuna eura. Posebno ističu i da su u ovogodišnjem prvom polugodištu prvi puta poslovali s pozitivnim rezultatom.

Operater iz Lihtenštajna 'mobilkom' povećao je tržišni udjel na 11,4 posto u odnosu na lanjsko prvo polugodište te povećao broj korisnika za 31,8 posto, na gotovo 3.000. Ukupni su prihodi zabilježili rast od 26,1 posto, na 5,8 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙