FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natječajnu dokumentaciju za dodjelu mobilnih koncesija otkupilo 15 kompanija

ZAGREB, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Natječajnu dokumentaciju za dodjelukoncesija u mobilnoj telefoniji otkupilo je 15 kompanija, što je višeod prvotnih očekivanja i pokazuje da za taj posao ima zainteresiranih,izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Vijećaza telekomunikacije Željko Debanić.
ZAGREB, 16. kolovoza 2004. (Hina) - Natječajnu dokumentaciju za dodjelu koncesija u mobilnoj telefoniji otkupilo je 15 kompanija, što je više od prvotnih očekivanja i pokazuje da za taj posao ima zainteresiranih, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Vijeća za telekomunikacije Željko Debanić.

Ne želeći iznijeti podatke o imenima tvrtki, koliko je domaćih a koliko stranih, Debanić je tek kazao da ovoj fazi ponuditelji žele ostati neimenovani, potvrdivši tek da su dokumentaciju otkupila i dva postojeća hrvatska mobilna operatera, tvrtke HTmobile i VIPnet.

Neke su tvrtke dokumentaciju otkupile posredstvom odvjetničkih ureda, a na novinarski je upit kazao kako "dokumentaciju nije otkupila kompanija 'Monaco Telecom International' (MTI)".

Ukupno je dakle, do 13. kolovoza, otkupljeno 20-ak dokumentacija, jer su neke tvrtke, ovisno jesu li zainteresirane za pojedinačne ili kombinirane koncesije, kupile i više dokumentacija.

Natječaj, objavljen 20. srpnja, odnosio se na dodjelu tri koncesije u sustavu pokretne mreže druge generacije (GSM/DCS-1800) i na tri koncesije u sustavu treće generacije mobilne telefonije (UMTS), a moguće je zatražiti i kombiniranu koncesiju.

Do 20. kolovoza potencijalno zainteresirani ponuđači mogu postavljati Vijeću dodatna pitanja, do 30. kolovoza će im se odgovoriti, a rok za podnošenje konačnih ponuda je 14. rujna do 12 sati. Tada će ponude, kako je najavio Debanić, biti i javno otvorene, odnosno znat će se tko su i odakle ponuditelji, njihova vlasnička struktura, kao i drugi elementi njihove ponude.

Ponude će otvarati sadašnje Vijeće za telekomunikacije jer se, po Debanićevom saznanju, Hrvatski sabor prvi put nakon ljetne stanke treba sastati 15. rujna te do tada tehnički i ne mogu biti izabrani novi članovi nove Hrvatske agencije za telekomunikacije, sve i da ih hrvatska Vlada i prije predloži. Kako se odluka o davanju koncesije treba objaviti 14. listopada Debanić ne isključuje mogućnost da to učini nova Agencija, naravno ako se do tada osnuje.

Na upit o ovoljetnoj tužbi VIPneta Ustavnom sudu u vezi obveze davanja nacionalnog roaminga Debanić je kazao da to neće usporiti natječaj niti ga može srušiti. Dodaje i da nacionalni roaming, kao stvar komercijalnog dogovora i ugovora između pojedinih operatera u nekoj zemlji, postoji svugdje u zapadnoeuropskim državama.

Debanić zaključno najvažnijim smatra, a to je i cilj natječaja, da se u Hrvatskoj odabere najbolji ponuditelj za treću mobilnu mrežu, koji će biti konkurentan i uspjeti se tržišno natjecati s postojećim operaterima, čime će se postići i daljnja liberalizacija hrvatskog telekom tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙