FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 21 SAT

ZAGREB, 28. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 28. kolovoza 2004. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

HVAR - Predsjednik Republike Stjepan Mesić komentirao je danas na Hvaru nedavnu izjavu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka da je zadnjih sedam kilometara državne kopnene granice u Istri sporno, te da su konačno određene kopnene granice Hrvatske i Slovenije samo želja hrvatskog predsjednika. Mesić je Hrvatskom radiju rekao da je on samo konstatirao činjenično stanje. Badinterova komisija, podsjetio je, utvrdila je da su granice bivših jugoslavenskih republika postale granice novostvorenih država na kopnu, a da se države moraju dogovoriti o granici na moru. Mesić je komentirao i sve veće zanimanje stranih državljana za kupnju nekretnina na Jadranu. Rekao je da bi prije ulaska u EU trebali zaštititi svoja prirodna bogatstva, a kao primjer naveo je Dansku gdje vlasništvo nad farmama mogu stjecati samo državljani te zemlje.

UMAG - Ako država ne povuče poteze kojima će umanjiti ogorčenost hrvatskih ribara, može očekivati poprilično "vruću jesen", najavio je predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Luciano Bose na današnjoj konferenciji za novinare. Po njegovoj ocjeni, hrvatsko ribarstvo je u kolapsu i - ako mu država ne pomogne - neće se moći oduprijeti tržišnoj utakmici kada Hrvatska uđe u Europsku uniju (EU). Bose je zatražio da Vlada cijenu litre "plavog dizela" vrati na "donekle izdržive tri kune" umjesto sadašnje cijene od 3,41 kunu. Sindikat također traži da Vlada što prije proglasi ribolovno-ekološku zonu u Jadranu, a ističe kako u međuvremenu svim ribarima, pa tako i hrvatskim, treba zabraniti koćarenje i školjkarenje kako bi se spriječila "totalna devastacija Jadrana".

GENERALSKI STOL - Tijelo Mije Frketića koji je danas oko 14,30 sati smrtno stradao u šumi kod mjesta Petrunići, u općini Generalski Stol, tek je u 18,30 sati izvučeno iz neobilježenog minskog polja u kojem je stradao, doznaje se večeras u Policijskoj upravi karlovačkoj. Razlog tomu je što su pirotehničari morali u minskom polju "očistiti" put do tijela smrtno stradalog Frketića. S poginulim Mijom Frketićem u šumi je bio i njegov sin Vlado Frketić, i to samo petnaestak metara ispred oca, no on je u eksploziji ostao neozlijeđen.

TOPUSKO - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Topuskom seminar za korisnike pasa vodiča slijepih, priopćeno je iz Ministarstva obitelji. Trodnevni seminar održava se uz potporu Ministarstva obitelji, a okuplja 50 uzvanika i 28 slijepih osoba koje koriste pomoć pasa vodiča. Na susretu u Topuskom potvrđena je dobra suradnja Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, koja je organizirala seminar, s ministricom Kosor, a dogovoreni su daljnji zajednički programi u sklopu projekta pomoći slijepim osobama.

VRBOVEC - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić svečano je danas u Vrbovcu otvorio ovogodišnju turističko-kulinarsku priredbu "Kaj su jeli naši stari". U ime pokrovitelja predsjednika Republike Stjepana Mesića nazočne je pozdravio njegov izaslanik Igor Dekanić, a bila je prisutna i potpredsjednica Sabora Vesna Pusić. Članice sedam ženskih udruga pripremile su jela po starinskim receptima. Prosudbeni sud proglasio je pobjednicima meni žena Gradečke ulice u Vrbovcu i stol Gradske udruge umirovljenika.

OSIJEK - Središnja proslava današnjeg blagdana Velike Gospe ili Marijina Uznesenja u Nebo po julijanskom kalendaru za Osječkopoljsku i baranjsku eparhiju održana je u osječkoj pravoslavnoj crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, gdje je svečano bogoslužje predvodio osječkopoljski i baranjski episkop Lukijan. U nazočnosti mnogobrojnih vjernika iz Osijeka, te cijele Slavonije i Baranje, episkop Lukijan je istaknuo kako je Marija "najveća zagovornica svakog čovjeka" pa je blagdan Velike Gospe "prilika da svatko zaviri u svoje srce i preispita svoje postupke".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙