FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 27. kolovoza 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 27. kolovoza 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Čistač u londonskoj Tate galeriji moderne umjetnosti bacio je vreću s otpadom koja je bila dio jedne umjetničke instalacije jer je mislio da se radi o smeću. Prozirna vreća za smeće - ispunjena novinama, kartonima i drugim papirima - činila je dio konceptualne instalacije njemačkog umjetnika Gustava Metzgera pod nazivom "Ponovno stvaranje prvog javnog prikaza autodestruktivne umjetnosti". Vreća se nalazila uz veću najlonsku foliju poprskanu kiselinom i metalnu sklupturu na stolu, kada ju je čistač pokupio zajedno s ostalim smećem. Glasnogovornik Tate galerije je rekao da se greška dogodila dan prije otvaranja izložbe u lipnju. Iako je vreća pronađena, bila je oštećena pa ju je Metzger morao zamjeniti s drugom, a glasnogovornik nije želio reći koliko je to galeriju koštalo. "Sada je noću pokrivena pa ne može biti odnesena", rekao je glasnogovornik za Times.

JERUZALEM - Izraelska vojska uskoro će predstaviti novo oružje namijenjeno rastjerivanju palestinskih demonstranata, tzv. smrdljivu bombu. Vojska koja za razbijanje palestinskih prosvjeda obično koristi suzavac i gumene metke, priprema novu vrst oružja nazvanu "skunks", po američkom tvoru koji u slučaju opasnosti izlučuje tekućinu vrlo neprijatnog mirisa. Tu izlučevinu vojni su stručnjaci podrobno analizirali i izradili tekućinu približno podjednakog smrada, navodi list. Tijekom pokusa su ustanovili da je za širenje nesnosnog smrada dovoljno tek nekoliko kapi te tekućine, piše izraelski dnevni list Maariv.

BERLIN - Dva i pol metarska zahodska školjka od bijele plastike, djelo francuskog umjetnika intrigira već nekoliko dana prolaznike avenije Unter den Linden, te prestižne žile kucavice povijesnog središta Berlina. To djelo umjetnika Armela Reaua dio je serije od devet divovskih instalacija pod nazivom "RefleCity", biti će predstavljeno u subotu navečer uz divovsko računalo, kamione-stanove... Telekomandirani automobili će prolaziti kroz prozirne kanalizacijske cijevi postavljene oko školjke. "WC-i i automobili će govoriti o problemima otpada i prijevoza u velikim gradovima, s kojima smo svakodnevno suočeni", objasnio je umjetnik za dnevni list Bild. "Prva reakcija treba biti prasak u smijeh", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙