FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TV FBIH: ŠEĆER IZ BIH PREKO HRVATSKE KRIJUMČAREN U EU, NOVAC USMJEREN TERORISTIČKIM ORGANIZACIJAMA

MOSTAR, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Pojedine humanitarne organizacijenakon rata uvozile su u BiH velike količine šećera, a pojedinci su gaprebacivali u Hrvatsku i odatle izvozili u Europsku uniju, a sumnja seda je tako zarađen novac korišten za financiranje terorističkihorganizacija, objavila je u petak TV Federacije BiH.
MOSTAR, 13. kolovoza 2004. (Hina) - Pojedine humanitarne organizacije nakon rata uvozile su u BiH velike količine šećera, a pojedinci su ga prebacivali u Hrvatsku i odatle izvozili u Europsku uniju, a sumnja se da je tako zarađen novac korišten za financiranje terorističkih organizacija, objavila je u petak TV Federacije BiH.

TV je tu informaciju objavila u petak navečer u dnevniku kao udarnu vijest pozivajući se na izvore bliske istrazi tzv. šećerne afere u BiH.

U vijesti je objavljeno da su pojedinci iz nekih humanitarnih organizacija organiziranom mrežom prebacivali šećer u Hrvatsku, prepakirali ga i izvozili u zemlje Europske unije.

Jedan od glavnih organizatora krijumčarenja šećera preko BiH u zemlje EU prvih godina nakon rata bio je Tunižanin Sefik Ayadi, direktor humanitarne organizacije Muvafak u Hrvatskoj i BiH.

Šećer uvezen u BiH (pretpostavlja se fiktivno), završavao je u Osječkoj šećerani gdje bi se prepakiravao te izvozio u europske zemlje.

Istragu o izvozu šećera neutvrđenog porijekla iz Osječke šećerane svojedobno su vodili i hrvatski carinici te detektivi Scotland Yarda, pojašnjava TV Federacije BiH.

Također se navodi da je ime Šefika Ayadia na popisu osoba koje su dobile bosanskohercegovačko državljanstvo a osumnjičene su za podršku terorizmu.

TV Federacije BiH tvrdi kako je Ayadi u BiH bio suvlasnik poduzeća Euroinvest čije sumnjivo poslovanje s Turskom i Saudijskom Arabijom nikada nije rasvijetljeno.

Ayadi je 1996. godine u BiH postao i suvlasnik Depozitne banke zajedno sa Saudijcem Vaelom Djulaydanom kojeg su i SAD i Saudijska Arabija optužile za podršku terorizmu, tvrdi TV Federacije BiH.

Suvlasnik poduzeća Euroinvest u BiH bio je i bogati saudijski biznismen Jasin Kady čije se ime nalazi na popisu 12 navodno najbitnijih sponzora Al Qaide i Osame bin Ladena, dodaje TV Federacije BiH.

Dodaje se kako su Jasinu Kadyu u Švicarskoj blokirana 23 računa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙