FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH: CARINA PROVJERAVA "ŠEĆERNU AFERU"

MOSTAR, 22. srpnja 2004. (Hina) - Direktor Uprave carina FederacijeBiH Želimir Rebac izjavio je da je dao nalog Sektoru za sprječavanjecarinskih prijevara da istraži "šećernu aferu" kako bi se provjerilojesu li pojedini carinski dužnosnici odgovorni za ilegalni izvozšećera iz Bosne i Hercegovine.
MOSTAR, 22. srpnja 2004. (Hina) - Direktor Uprave carina Federacije BiH Želimir Rebac izjavio je da je dao nalog Sektoru za sprječavanje carinskih prijevara da istraži "šećernu aferu" kako bi se provjerilo jesu li pojedini carinski dužnosnici odgovorni za ilegalni izvoz šećera iz Bosne i Hercegovine.

Po medijskim navodima Bosna i Hercegovina je zloporabila preferencijalne povlastice trgovine sa zemljama Europske unije tako što je ilegalno u te zemlje izvozila goleme količine šećera, oštetivši proračune tih zemalja, kako se navodi, za više od 100 milijuna eura.

Međutim, Rebac je u intervjuu "Dnevnom avazu" od četvrtka rekao da postoje indicije da su "velike količine šećera ilegalno otišle prema Srbiji i Crnoj Gori. Prošle godine uvezeno je oko 170.000 tona, a izvezeno je manje od tisuću. Moramo precizno utvrditi gdje je ostatak", kazao je Rebac.

On je upozorio kako posao provjere nestanka šećera iz BiH otežava iscjepkanost carina na entitete. "Roba se primjerice uveze na području Federacije BiH, a izveze iz Brčkog, a federalna carina nema nadležnosti nad carinom u Brčkom", rekao je Rebac.

Inspekcijski dužnosnici, koji žele ostati anonimni, tvrde kako je krijumčarenje šećera preko BiH dio šireg međunarodnog lanca ilegalne trgovine tim proizvodom u koji su uključene i neke zapadnoeuropske zemlje. Visoki međunarodni predstavnik i posebni povjerenik EU u BiH Paddy Ashdown u srijedu je upozorio da bi se posljedice "šećerne afere" mogle osjećati u BiH, ali i u Europskoj uniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙