FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, devet godina nakon "Oluje"

ZAGREB, 3. kolovoza 2004. (Hina) - U sjećanje na oslobođenje Knina,središta srpske pobune od početka 1990-ih, u vojno-redarstvenoj akciji"Oluja", Hrvatska će 5. kolovoza slaviti Dan pobjede i domovinskezahvalnosti.
ZAGREB, 3. kolovoza 2004. (Hina) - U sjećanje na oslobođenje Knina, središta srpske pobune od početka 1990-ih, u vojno-redarstvenoj akciji "Oluja", Hrvatska će 5. kolovoza slaviti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Toga se dana prije devet godina na staroj kninskoj tvrđavi točno u podne zavijorio dvadesetmetarski hrvatski stijeg koji su u do tada okupirani grad donijeli hrvatski vojnici, kao simbol slobode ne samo za Knin već i druga područja koja su u "Oluji" oslobođena od pobunjenih Srba.

Oslobođenje Knina označilo je i kraj paradržave koju su, prozvavši je "Krajinom" i u nakani njezina priključenja Srbiji, pobunjeni Srbi uz pomoć bivše JNA početkom 1990-ih proglasili na okupiranim područjima, nedugo nakon prvih hrvatskih višestranačkih izbora.

Smak te paradržave, koja je nešto više od četiri godine počivala na progonu Hrvata i drugih ne-Srba te pljački i teroru, počeo je 4. kolovoza 1995. u 5 sati ujutro, a u samo 84 sata u "Oluji" je oslobođeno okupirano područje od Svetog Roka, preko Gračaca, Benkovca i Plitvica te Knina, kao i cijela Lika i Banija.

U najopsežnijoj vojnoj akciji u Domovinskom ratu, u kojoj je s obje strane sudjelovalo više od 200 tisuća vojnika, poginula su 174 hrvatska branitelja, a 1430 ih je ranjeno.

O uspješnosti akcije 7. je kolovoza javnost izvijestio tadašnji ministar obrane Gojko Šušak, rekavši kako je akcija u bivšim sektorima "Sjever" i "Jug" završena, da je uspostavljena kontrola hrvatskog teritorija i ustavnopravni poredak.

"Oluja" je velikim dijelom pozitivno utjecala i na reintegraciju istočne Slavonije i Podunavlja, a time i vraćanje cijele Hrvatske u matične granice tri godine kasnije.

U znak sjećanja na tu veliku vojnu pobjedu, ali i kao znak zahvalnosti hrvatskm vojnicima koji su položili život u obrani Domovine, cijela Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvlanosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙