FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: MESIĆEVA ULOGA PRESUDNA ZA OSLOBAĐANJE BLAŠKIĆA

ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Objašnjenje Žalbenog vijeća haškogsuda, a posebno izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, upućujuna zaključak da je Tihomira Blaškića žrtvovao Franjo Tuđman koji ga jeposlao u Haag, piše sarajevsko "Oslobođenje" uz ocjenu da je StjepanMesić odlučujuće utjecao na smanjenje Blaškićeve kazne.
ZAGREB, 2. kolovoza 2004. (Hina) - Objašnjenje Žalbenog vijeća haškog suda, a posebno izjava hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, upućuju na zaključak da je Tihomira Blaškića žrtvovao Franjo Tuđman koji ga je poslao u Haag, piše sarajevsko "Oslobođenje" uz ocjenu da je Stjepan Mesić odlučujuće utjecao na smanjenje Blaškićeve kazne.

Mesić je nedvojbeno potvrdio da Hrvatska nije Haagu dostavila sve relevantne dokumente u vrijeme prvog izricanja presude Blaškiću, piše list. "Ono što je njegov prethodnik Tuđman skrivao u vezi s Blaškićem, Mesić je poslao u Haag i i tako odlučujuće utjecao na smanjenje Blaškićeve kazne", piše list.

Nova presuda Blaškiću će, kao i prvostupanjska, dugo biti predmet rasprava, "s razlogom", jer nije mala stvar skoro potpuno osloboditi krivnje čovjeka kojem je bila dosuđena najteža kazna od strane haškog suda, piše list. To što je Blaškić osuđen na devet godina samo je "pokrivanje" vremena koje je Blaškić proveo u zatvoru, dodaje list. No sud je izrekao i jednu i drugu presudu i na haškom je sudu odgovornost za pravednost i pravdu te je sad ipak najvažnije da je nova presuda Blaškiću ne smije istodobno značiti da odgovornih za Ahmiće nema, nastavlja "oslobođenje".

"Ako je nova presuda pravedna, a nema razloga sumnjati da je, ostaje obveza i haškog suda, i Stjepana Mesića i domaćih vlasti, pa i samog Blaškića, da pronađu i ponude nove dokaze koji bi pred lice pravde morali odvesti one koji su odgovorni za zločin u Ahmićima", piše dalje sarajevski list i dodaje da isto vrijedi i za druge ratne zločine, uključujući tu i zločin koji su pripadnici Armije BiH počinili nad Hrvatima u konjičkom selu Trusina istog dana i sata kada su i pripadnici HVO-a pobili Bošnjake i Ahmićima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙