FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: PODIJELJENE REAKCIJE O BLAŠKIĆEVOJ PRESUDI U SREDNJOJ BOSNI

ZAGREB, 30. srpnja 2004. (Hina) - U prilogu Radija slobodna Europaprenose se reakcije u Bosni i Hercegovini na odluku Žalbenog vijećahaškog suda o smanjenju presude generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću sa 45na devet godina zatvora.
ZAGREB, 30. srpnja 2004. (Hina) - U prilogu Radija slobodna Europa prenose se reakcije u Bosni i Hercegovini na odluku Žalbenog vijeća haškog suda o smanjenju presude generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću sa 45 na devet godina zatvora.

Postaja prenosi riječi glavnog tajnika Stranke demokratske akcije Šefika Džaferovića da ih je presuda iznenadila i da je Žalbeno vijeće, kako se može iz presude zaključiti, smatralo da Blaškić nije imao stvarnu kontrolu nad vojnim jedinicama odgovornim za zločin u Ahmićima. SDA "zahtijeva i očekuje da se utvrdi tko je imao efektivnu odgovonost nad vojnim jedinicama koje su počinile zločin i da se odgovorni privedu sudu pravde", rekao je Džaferović, prenosi radio postaja.

Pero Pavlović iz bosanskohercegovačkog HDZ-a izjavio je da je njegova stranka od samog početka procesa bila uvjerena u Blaškićevu nevinost, dok istodobno predsjednica Društva za ugrožene narode Fadila Memišević smatra odluku Žalbenog vijeća "sramotnom" i "uvredom za tisuće preživjelih" te upozorava da tako "ekstremno smanjenje kazne predstavlja gubitak pravde i povjerenja u vjerodostojnost samog haškog suda", prenosi RFE.

Postaja napominej da to nije prvi slučaj izmjene presude u praksi haškoga suda i podsjeća na slučaj braće Kupreškić koji su također bili optuženi za zločin u Ahmićima i koji su nakon četiri godine oslobođeni optužbe. Za Radio slobodnu Europu Zoran Kupreškić kaže da takvom presudom "haški sud spašava svoj obraz". "Mislim da je Žalbeno vijeće bilo pritisnuto dokazima uloženim u obrani generala Blaškića i da su shvatili da ga treba osloboditi. To bi međutim bio strašan udarac za njih pa su našli kompromisno riješenje, devet godine", rekap je Zoran Kupreškić za postaju RFE.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙