FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAŠKI SUD: FURUNDŽIJA NA SLOBODU PRIJE ISTEKA KAZNE

DEN HAAG, 30. srpnja 2004. (Hina) - Haški sud priopćio je u petak da jedonio odluku o ranijem puštanju na slobodu bosanskog Hrvata AnteFurundžije, osuđenog na deset godina zatvora za kršenje ratnog prava iobičaja tijekom rata u BiH.
DEN HAAG, 30. srpnja 2004. (Hina) - Haški sud priopćio je u petak da je donio odluku o ranijem puštanju na slobodu bosanskog Hrvata Ante Furundžije, osuđenog na deset godina zatvora za kršenje ratnog prava i običaja tijekom rata u BiH.

Predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Theodor Meron naredio je da se Furundžiju pusti na slobodu 17. kolovoza.

Meron je pri donošenju odluke uzeo u obzir uputu vlade Finske, u kojoj je Furundžija služio kaznu od 22. rujna 2000. godine.

Finska vlada upozorila je sud da će Furundžija 17. kolovoza odslužiti dvije trećine kazne, te bi ga, prema finskome zakonu, tada trebalo pustiti na slobodu.

Sudac Meron je također uzeo u obzir njegovo dobro ponašanje u zatvoru i snažnu privrženost obitelji, "te činjenicu da je prihvatio kaznu i izrazio žaljenje za patnju žrtava", navodi se u priopćenju Haškog suda.

ICTY je bivšeg zapovjednika jedinice HVO-a za posebne namjene "Jockeri" osudio 1998. godine na deset godina zatvora.

Furundžija (31), proglašen je odgovornim za zločine mučenja i silovanja, jer tijekom ispitivanja nije spriječio svojeg potčinjenog da muči i siluje zarobljenu Bošnjakinju, niti je spriječio zlostavljanje bosanskog Hrvata za kojeg se sumnjalo da je štitio muslimane u BiH.

Presuda Furundžiji iz studenoga 1998. godine bila je prva presuda koja se odnosila na silovanje kao ratni zločin i prva izrečena na temelju događaja jednog jedinog dana - 15. svibnja 1993.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙