FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DRAŠKOVIĆ: EUROPA NEMOGUĆA BEZ POVLAČENJA TUŽBI HRVATSKE, BIH I TUŽBE SCG

BEOGRAD,21. srpnja(Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne GoreVuk Drašković uskoro će Savjetu ministara, vladi državne zajedniceSrbije i Crne Gore, predložiti povlačenje tužbe protiv zemalja NATO-a,te povlačenje tužbi Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv SCG, jer"nije moguće graditi europsko savezništvo na tužbama", rečeno je nakonrazgovora ministra Draškovića s nizozemskim ministrom vanjskih poslovai predsjedavajućim Europske unije Bernardom Bootom u srijedu uBeogradu.
BEOGRAD,21. srpnja(Hina) - Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković uskoro će Savjetu ministara, vladi državne zajednice Srbije i Crne Gore, predložiti povlačenje tužbe protiv zemalja NATO-a, te povlačenje tužbi Hrvatske i Bosne i Hercegovine protiv SCG, jer "nije moguće graditi europsko savezništvo na tužbama", rečeno je nakon razgovora ministra Draškovića s nizozemskim ministrom vanjskih poslova i predsjedavajućim Europske unije Bernardom Bootom u srijedu u Beogradu.

Osim suradnje s Haaškim sudom, jedan od najvažnijih uvjeta za daljnje euroatlanske integracije Srbije i Crne Gore povlačenje je tužbe protiv zemalja NATO-a, ali SCG - kako je ocijenio Draškoić - očekuje da će "takav korak Beograda slijediti i Hrvatska i Bosna i Hercegovina".

"Istovremeno, siguran sam da će, nakon takvog našeg poteza i naši prijatelji i susjedi, Hrvatska i BiH, shvatiti da je potpuno nelogično i nemoguće sjediti sa Srbijom u 'Partnerstvu za mir', Europskoj uniji, a tužiti Srbiju za genocid i ratne zločine", kazao je Drašković.

Predsjedavajući EU, Bernard Boot ukazao je na pozitivan primjer Hrvatske, jer je u njenom slučaju EU mogla pokrenuti pregovore o priključenju kad je postalo "sasvim jasno" postojanje pune suradnje s Haaškim sudom, kao što od SCG očekuje "aktivniji pristup u nalaženju optuženih i njihovo izručnje Den Haagu".

Nizozemski ministar vanjskih poslova u Beogradu se u srijedu, osim s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, sastao s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, a u četvrtak će se - kako je predviđeno - sastati s predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, te crnogorskim predsjednikom i premijerom Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

Ministar Boot će potom, u okviru svog trodnevnog posjeta regiji, u četvrtak posjetiti i Prištinu i Tiranu, te u petak i Mostar gdje će prisustvovati svečanom otvaranju obnovljenog Starog mosta i sastanku donatora koji su obnovu pomogli.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙