FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIH I DALJE OČEKUJE IZRUČENJE MUHAMEDA ŠAĆIRBEGOVIĆA

SARAJEVO,29. srpnja(Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine nemaju nikakvuslužbenu obavijest o postupku što ga američko pravosuđe vodi protivbivšeg veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima MuhamedaŠaćirbegovića, no ostaju pri zahtjevu za njegovim izručenjem i na tomeće nastaviti inzistirati i nakon Šaćirbegovićeva privremenogoslobađanja iz zatvora u New Yorku, potvrdili su u četvrtakbosanskohercegovački dužnosnici.
SARAJEVO,29. srpnja(Hina) - Vlasti Bosne i Hercegovine nemaju nikakvu službenu obavijest o postupku što ga američko pravosuđe vodi protiv bivšeg veleposlanika BiH pri Ujedinjenim narodima Muhameda Šaćirbegovića, no ostaju pri zahtjevu za njegovim izručenjem i na tome će nastaviti inzistirati i nakon Šaćirbegovićeva privremenog oslobađanja iz zatvora u New Yorku, potvrdili su u četvrtak bosanskohercegovački dužnosnici.

Ministar pravosuđa Slobodan Kovač kazao je kako do njega i njegovih suradnika nije stigla službena obavijest o Šaćirbegovićevu privremenom puštanju na slobodu uz jamčevinu od šest milijuna dolara.

On je međutim potvrdio kako, bez obzira na najnoviji razvoj događaja, zahtjev za izručenjem ostaje na snazi.

"Mi smo ministarstvu pravosuđa SAD-a 25. rujna 2003. uputili zahtjev za njegovim (Šaćirbegovićevim) izručenjem i on ostaje i dalje na snazi. Zahtjev nismo povukli no nismo nikada na njega ni dobili odgovor", kazao je Kovač, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Vijest o Šaćirbegovićevu privremenom puštanju na slobodu našla se u četvrtak na naslovnicama sarajevskih dnevnih novina.

Sud u New Yorku, koji protiv ovog bivšeg diplomata i bliskog suradnika Alije Izetbegovića vodi postupak po tužbi zbog pronevjere 2,4 milijuna američkih dolara iz fondova namijenjenih financiranju rada misije BiH pri UN-u i generalnog konzulata u New Yorku, dopustio je Šaćirbegoviću nastaviti pripremati obranu iz kućnog pritvora.

Šaćirbegović je uhićen u SAD-u u ožujku 2003. temeljem međunarodne tjeralice što su je objavile vlasti BiH.

Tjeralica je raspisana nakon što je provjerama u ministarstvu vanjskih poslova utvrđeno da postoji manjak od 600 tisuća dolara na računu misije BiH pri UN-u, te da nedostaje 1,8 milijuna dolara s računa koji je za potrebe BiH kontrolirao jedan investicijski fond.

Te manjkove Šaćirbegović nije mogao opravdati, a obranu je temeljio na tvrdnjama kako je zbog kronične besparice često osobnim sredstvima financirao diplomaciju BiH u SAD-u.

Šaćirbegović je u vrijeme vlasti Izetbegovića uživao njegovo potpuno povjerenje i zaštitu.

Sud u New Yorku do sada nije udovoljio zahtjevu za izručenjem s obzirom da Šaćirbegović ima i državljanstvo SAD-a.

No bez obzira na puštanje na privremenu slobodu, bivši veleposlanik pri UN-u ostaje pod strogim nadzorom jer mora nositi elektronsku narukvicu kojom će se kontrolirati njegovo kretanje, a iz kuće smije izlasiti samo u hitnim slučajevima.

Muhamedov otac Nedžib potvrdio je sarajevskom "Dnevnom avazu" kako se njegov sin već nalazi u kući te da mu je sada najvažnije naspavati se i odmoriti.

Šaćirbegović stariji još je jednom odbacio optužbe za zloporabu položaja protiv njegovog sina tvrdeći kako je riječ o "komunističkoj izmišljotini".

On je zapravo samo ponovio optužbe kako je bivša vlada BiH predvođena SDP-om pokušala montirati proces protiv Muhameda ne bi li ga prisilila da pruži dokaze o financijskim malverzacijama koji bi vodili do samog Izetbegovića.

Odluku o privremenom oslobađanju Muhameda Šaćirbegovića Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu nije željelo posebno komentirati.

"Nas zanima isključivo postupak izručenja", kazao je glasnogovornik tužiteljstva Oleg Čavka.

On ističe kako je Šaćirbegoviću nedvojbeno mjesto pred pravosuđem BiH, a posebice značajnim ističe to što je on bio u stanju platiti jamčevinu od šest milijuna dolara.

"Ova činjenica potvrđuje kako je tužba utemeljena i daje nam pravo ustrajati u zahtjevu za njegovim izručenjem", izjavio je Čavka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙