FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAČAN I ČAČIĆ POZVALI VLADU DA U 'SLUČAJU BECHTEL' BRANI HRVATSKE, NE STRANE INTERESE

ZAGREB, 22. srpnja 2004. (Hina) - Čelnici SDP-a i HNS-a Ivica Račan iRadimir Čačić danas su pozvali Vladu da radije prizna pogrešku iobrani nacionalni interes, umjesto da krivim interpretacijama branineobranjivo u 'slučaju Bechtel' i pogoduje stranim interesima.
ZAGREB, 22. srpnja 2004. (Hina) - Čelnici SDP-a i HNS-a Ivica Račan i Radimir Čačić danas su pozvali Vladu da radije prizna pogrešku i obrani nacionalni interes, umjesto da krivim interpretacijama brani neobranjivo u 'slučaju Bechtel' i pogoduje stranim interesima.

"Čak ni loš pravnik ne može interpetrirati odluku bivše Vlade i sporazum s Bechtelom na način da po svaku cijenu brani posao dodijeljen bez natječaja, pa i po cijenu da šteti nacionalnim interesima", izjavio je Račan nakon druženja s novinarima u središnjici SDP-a, gdje mu se pridružio i Čačić.

Obojica su ustrajali u ranijim tvrdnjama kako bi davanje Bechtelu da gradi dionicu autoceste Dugopolje-Šestanovac neposrednom pogodbom, bez javnog natječaja, otvorilo prostor korupciji i štetilo hrvatskim interesima, jer bi domaće tvrtke, kažu, taj posao odradile jednako kvalitetno i jeftinije.

Račan je dodao da bi takva odluka mogla ugroziti i korištenje sredstava iz pristupnih fondova EU, kao i dugoročno naštetiti ugledu Hrvatske u Europi i svijetu.

Obojica su odbacili tvrdnje premijera Ive Sanadera da njegova Vlada samo slijedi odluku bivše, Račanove vlade, ističući da je stavka u ugovoru po kojoj Bechtel može, ali ne mora graditi tu ili bilo koju dionicu autoceste tako postavljena upravo da bi se ukinula bilo kakva obveza prema toj američkoj tvrtki.

"Pokušaj prevaljivanja razloga za ovaj posao na bivšu Vladu je smiješan, kao što je smiješan i pokušaj da se pravnim interpretacijama ugovora koji smo potpisali s Bechtelom na bilo koji način obvezuje ova Vlada", kazao je Račan.

Na najavu Sanadera s današnje sjednice Vlade da ugovor s Bechtelom neće biti potpisan ako tako procijeni Europska komisija, Račan je upitao hoće li i kritiku iz EU premijer Sanader nazvati politikanstvom, kako je danas ocijenio kritike njega i Čačića uperene Vladi zbog 'slučaja Bechtel'.

"Neoborivi argumenti da se radi o štetnom poslu nisu bili dovoljni da se odustane, već tek eventualne packe Europske komisije. Jadna je vlada koja očekuje pljuske od tate i mame", nadovezao se Čačić.

Račan je upozorio i da nije prvi puta da HDZ-ova Vlada odustaje od, kako kaže, sumnjivih poslova. "To je samo dokaz da se HDZ-ovo ponašanje iz 1990-ih ne može ponoviti u 2004., jer je demokratska Hrvatska snažnija u suprostavljanju takvim radnjama", dodao je.

I Račan i Čačić uvjereni su da je Bechtel kod potpisivanja ugovora u prosincu prošle godine inzistirao da ostane stavka "može graditi" jer je dobio jamstva nove, HDZ-ove Vlade da će posao dobiti neposrednom pogodbom.

"Činjenica je da je s Bechtelom sve dogovoreno i da se radi na štetu Hrvatske", ocijenio je Čačić, a Račan je dodao kako je već tada bilo poznato da će "može ipak postati mora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙