FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RAČAN I ČAČIĆ: DODJELA IZGRADNJE DIONICE DUGOPOLJE - ŠESTANOVAC BECHTELU JE SKANDALOZNA

ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan ipredsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić danas suskandaloznom ocijenili Vladinu odluku da izgradnju dionice Dugopolje -Šestanovac povjere američkoj tvrtki Bechtel, izravnom pogodbom bezjavnog natječaja.
ZAGREB, 19. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić danas su skandaloznom ocijenili Vladinu odluku da izgradnju dionice Dugopolje - Šestanovac povjere američkoj tvrtki Bechtel, izravnom pogodbom bez javnog natječaja.

Račan i Čačić su, na konferenciji za novinare u SDP-u, koju su održali kao bivši premijer i ministar javnih radova, opovrgnuli tvrdnju glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka da ta Vladina odluka proistječe iz obveza koje je bivša (njihova) Vlada preuzela kroz dodatak sporazumu s Bechtelom (iz prosinca prošle godine).

"Maček bezobrazno i bezočno laže i prljavo podmeće", rekao je Čačić, poručujući premijeru Ivi Sanaderu da "ako želi potvrditi Mačekove riječi neka odmah podnese ostavku, jer će tekstom sporazuma dokazati da laže".

Čačič je rekao da je riječ o "pravno-čistom poslu koji je suštinski kriminal" i najavio osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi to ispitalo.

Račan je pak dodao da je "mnogima jasno o čemu se radi, a da je konkretan dokaz korupcije stvar nadležnih tijela".

Naglasili su da je bivša Vlada "teškom mukom uspjela iz ugovora koji je s Bechtelom kojeg je (1998.) zaključila bivša HDZ-ova Vlada, izbrisati obvezu da se toj tvrtki (mora) povjeri izgradnja autoceste Zagreb-Sisak.

"U sporazumu, koji je sklopila HDZ-ova Vlada, stajalo je da se taj posao mora povjeriti Bechetlu, a mi smo izmjenom sporazuma, riječ mora zamijenili riječju može", ustvrdio je Račan.

Kao argument za tu tvrdnju, novinarima je podijeljena kopija tih izmjena na hrvatskom jeziku, a u kojoj stoji da Vlada i Bechtel mogu dogovoriti zamjensku dionicu.

"Tu smo odredbu u ugovor stavili na inzistiranje Bechtela, ali smo tada naglasili da bilo koja buduća Vlada, ako će biti odgovorna, takvo što neće učiniti. Ako bi se to dogodilo, naglasili smo tada, bit će riječ o korupciji", rekao je Račan.

Ocijenio je kako su tumačenja da je riječ o korupciji opravdana. "Izbjegavanje javnog natječaja eldorado je i otvara prostor za korupciju, upozorio je Račan, koji od Vlade očekuje da poništi odluku.

U prosincu prošle godine Čačić je kao tadašnji ministar izvijestio javnost da Bechtel odustaje od prava na gradnju autoceste Zagreb-Sisak i od prava na ograničavanje izbora drugog izvođača nakon što je Vlada prihvatila izmjenu Okvirnog sporazuma o autocesti Bregana-Zagreb-Dubrovnik između Vlade i Bechtela. Još je rekao da je Bechtel za to odustajanje tražio da se Okvirnim sporazumom ostavi mogućnost da se umjesto dionice Zagreb-Sisak može ugovoriti građenje neke druge dionice, ako se Vlada i Bechtel o tome dogovore prije završetka autoceste do Svetog Roka. Ako se takav dogovor ne postigne nema posljedica za Hrvatsku, rekao je tada Čaćić.

Čačić je danas rekao da je Bechtelovo odustajanje od izgradnje autoceste Zagreb-Sisak bivša Vlada kompenzirala s 20 milijuna dolara isplaćenih Bechetlu kao "stimulaciju za ubrzanje radova".

Naveo je da za dvije trećine dionice Dugopolje-Šestanovac nije izrađen projekt, zbog čega je, kaže, nemoguće govoriti o tome koliko će čitava dionica koštati.

"Svaka odgovorna Vlada takav bi posao povjerila hrvatskim tvrtkama, a ne Bechtelu, koji je 15 do 45 posto skuplji i dokazano nesposoban realizirati projekt na vrijeme", smatra Čačić.

Na pitanje postoji li mogućnost da je odluku da posao dodijeli Bechtelu Vlada donijela pod pritiskom SAD-a, Račan je odgovorio kako je "pritisaka uvijek bilo, a da se uspješnost Vlade dokazuje kroz odoljevanje pritiscima.

Račan i Čačić povezali su ministra vanjskih poslova Miomira Žužula s dodjelom posla Bechtelu, ustvrdivši kako je lobistička tvrtka, u kojoj je Žužul radio, zagovarala Bechtel u vrijeme Račanove Vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙