FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za sukob interesa od Vlade traži očitovanje o Bechtelu

ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobuinteresa odlučilo je danas da će od hrvatske Vlade zatražitiočitovanje i dostavu svih podataka vezanih uz namjeru da tvrtkiBechtel dodijeli gradnju autoceste Bregana - Zagreb - Dubrovnik nadionici Dugopolje-Šestanovac, bez provođenja javnog natječaja,priopćeno je iz Povjerenstva.
ZAGREB, 20. srpnja 2004. (Hina) - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je danas da će od hrvatske Vlade zatražiti očitovanje i dostavu svih podataka vezanih uz namjeru da tvrtki Bechtel dodijeli gradnju autoceste Bregana - Zagreb - Dubrovnik na dionici Dugopolje-Šestanovac, bez provođenja javnog natječaja, priopćeno je iz Povjerenstva.

Takvo očitovanje Povjerenstvo je zatražilo imajući u vidu da "zadnji aneks ugovora potpisan između Vlade RH i Bechtela navodno ne obvezuje Vladu, nego samo predviđa mogućnost sklapanja takvog ugovora izravnom pogodbom", kaže se u priopćenju.

Osim toga Povjerenstvo se, obrazlažući svoj zahtjev, poziva i na izjavu resornog ministra da će se za druge dionice iste autoceste raspisivati javni natječaj, kao i odredbe Zakona o javnoj nabavi i Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obavljanju javnih dužnosti.

Informaciju da će Vlada bez javnog natječaja američkom Bechtelu povjeriti gradnju 37 kilometara duge dionice autoceste od Dugopolja do Šestanovca prošlog je tjedna iznio ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Kazao je da će ugovor s tom tvrtkom, vrijedan milijardu i dvjesto milijuna kuna potpisati "za nekoliko dana".

Ustvrdio je da je ugovor s Bechtelom bez javnog natječaja zamjena za dionicu autoceste od Zagreba do Siska. "Ta zamjena dionica autoceste Bechtelu je omogućena izmjenom ugovora koji je 19. prosinca 2003. potpisao upravo bivši ministar Čačić", rekao je Kalmeta.

Slične tvrdnje ponovio je i premijer Sanader koji je kazao da je njegova Vlada odlukom da američkoj tvrtki Bechtel dodjeli gradnju dionice Dugopolje-Šestanovac, nije učinila ništa što bivša Vlada nije dogovorila.

Optužbe bivšeg premijera Ivice Račana i ministra Čačića da je takvom odlukom otvoren prostor za korupciju Sanader je nazvao ostacima prošlosti iz komunističkog sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙