FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

V. LENAC: SLJEDEĆEG TJEDNA NEOBVEZUJUĆI NATJEČAJ O PRODAJI

RIJEKA, 20. srpnja (Hina) - Skupština vjerovnika brodogradilišta ViktorLenac d.d. u stečaju danas je prihvatila prijedlog Odbora vjerovnikada se u inozemnim publikacijama oglasi pozivni neobvezujući natječaj oprodaji tog brodogradilišta u tri cjeline, te odluku o nastavkuposlovanja brodogradilišta.
RIJEKA, 20. srpnja (Hina) - Skupština vjerovnika brodogradilišta Viktor Lenac d.d. u stečaju danas je prihvatila prijedlog Odbora vjerovnika da se u inozemnim publikacijama oglasi pozivni neobvezujući natječaj o prodaji tog brodogradilišta u tri cjeline, te odluku o nastavku poslovanja brodogradilišta.

Brodogradilište V. Lenac bit će sljedećeg tjedna ponuđeno na pojedinačnu prodaju - pogona u Martinšćici i Vranjicu te doka 11, radi ispitivanja tržišta. Natječaj će biti objavljen u dnevnom i tjednom izdanju britanskog Lloyda. Rok za podnošenje ponuda je 30. rujna ove godine, a nakon toga razmatrat će se nastavak provedbe stečaja.

Skupština vjerovnika usvojila je izvješće kojega je danas podnio stečajni upravitelj Miljenko Škrlec. U brodogradilištu sada na poslovima remonta i off shora radi 526 radnika, a prosječna neto plaća je 3.600 kuna.

Od otvaranja stečaja, u prosincu prošle godine do lipnja ove godine, ostvareno je 53 milijuna kuna prihoda, a obavljeni poslovi vrijedni 61,3 milijuna kuna. Ukupni gubitak u tom razdoblju iznosi 6,9 milijuna kuna, a po riječima stečajnog upravitelja gotovo polovica tog iznosa zabilježena je u prvih 20-ak dana stečaja zbog nedostatka posla i prekobrojnih zaposlenika.

Troškovi stečaja, odnosno troškovi u slučaju "hladnog pogona" i prekida proizvodnje u 2004. procijenjeni su na 38,8 milijuna kuna, a do sada je utrošeno oko 17 posto od tog iznosa.

Manji dio imovine brodogradilišta je unovčen za 11 milijuna kuna. Jadranski pomorski servis namirio je svoje tražbine automobilima, a stari dok 3 je prodan u korist vjerovnika IFC-a i DEG-a.

Matu Župića iz Državnog odvjetništva, koji u Skupštini zastupa najvećeg vjerovnika - Ministarsvo financija, zanimalo je li stečajni upravitelj razgovarao o sudbini, nastavku poslovanja ili rasprodaji Lenca s predstavnicima ministarstava financija i gospodarstva te riječke gradske i županijske uprave.

Škrlec je kazao da je predstavnik Ministarstva financija Miljenko Krželj na sjednici Odbora vjerovnika rekao da to ministarstvo još nema konačan stav o provedbi stečaja. Dodao je da za predloženi preustroj vjerovnici nisu bili zainteresirani te da nije riječ o rasprodaji nego prodaji brodogradilišta u cjelini.

U raspravi se čula primjedba da zastupnik Ministarstva financija vjerojatno nema detaljne upute od svog poslodavca što je Župić i potvrdio. Predstavnik Sindikata metalaca Hrvatske Damir Bačinović podupro je Župića te se zahvalio na, kako je rekao, njegovu nastojanju da se očuvaju radna mjesta i da se u to uključe ministarstva i jedinice lokalne i regionalne uprave.

Zastupnik skupine kooperanata Alen Bošković smatra da Odbor vjerovnika čine isti vjerovnici koji se ni prije stečaja nisu mogli dogovoriti o rješenju problema. Po njemu, najveći je krivac za to Ministarstvo financija jer se još uvijek nije očitovalo o predloženu stečajnom planu.

Prije Skupštine održano je drugo ispitno ročište u postupku stečaja V. Lenca. Vjerovnici su prijavili ukupno 1799 tražbina, a priznate su tražbine u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Više od polovice tog iznosa potražuju Ministarstvo financija i HBOR.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙