FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTRICA PRAVOSUĐA JAMČI DA NOVINARI NEĆE IĆI U ZATVOR ZBOG KLEVETE

ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa i predsjednicaDC-a Vesna Škare Ožbolt danas je zajamčila da novinari zbog kleveteviše neće moći biti osuđeni na zatvorske kazne, nakon što je izmjenamaKaznenog zakona (KZ) dekriminalizirana novinarska kleveta.
ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt danas je zajamčila da novinari zbog klevete više neće moći biti osuđeni na zatvorske kazne, nakon što je izmjenama Kaznenog zakona (KZ) dekriminalizirana novinarska kleveta.

"Neprihvatljivo je da novinari zbog svog posla idu u zatvor. To je vrlo loša pojava za slobodu medija u Hrvatskoj", kazala je Škare Ožbolt na konferenciji za novinare u sjedištu DC-a.

"Smatramo da je, kada je riječ o kleveti u novinarskom poslu, dovoljna građansko pravna odgovornost", ustvrdila je Škare Ožbolt, dodajući da dekriminalizacija novinarske klevete predstavlja i približavanje preporukama Vijeća Europe.

Kazala je da je sinoć usvojenim izmjenama KZ-a ukinuta i tzv. kaskadna odgovornost, odnosno odgovornost koja se u konkretnom slučaju s novinara prenosi na urednike.

Po njenim riječima, novinari u budućim sudskim sporovima više neće morati dokazivati svoju nevinost, već će tužitelji morati dokazati njihovu krivnju.

Komentirajući smanjenje novca rebalansom proračuna za Ministarstvo pravosuđa ministrica je kazala da im to ne predstavlja problem jer su počeli drugačije voditi financije i ponašati se menadžerski.

Osim smanjenja troškova reorganizacijom, u registru je pronađeno 120 milijuna kuna dionica koje je Ministarstvo dobilo od Fonda za privatizaciju, a do sada nisu iskorištena. Manji dio dionica (Atlanske plovidbe) već je prodan za 95 posto njihove vrijednosti, a daljnjom prodajom možemo ostvariti još 80 milijuna kuna koje ćemo uložiti za kapitalne objekti i informatizaciju sustava, kazala je Škare Ožbolt.

Govoreći o povišenju odvjetničkih tarifa kazala je da DC takvu odluku ne podržava, posebno jer ona nije podrobnije obrazložena. Dodala je da je u Ministarstvu zatražila analizu o reguliranju tih tarifa u drugim zemljama, gdje je odvjetništvo također samostalno. Upitana znači li to da će se odvjetničke tarife regulirati zakonom kazala je da će se odluka o tome donijeti nakon analize.

Čelnici DC-a nepotrebnim su ocijenili politiziranje oko GMO nasada, jer je, kako kažu, zakon vrlo jasan i samo ga treba početi provoditi. Ponavljajući da u Hrvatskoj ne smije biti GMO organizama, međunarodni tajnik DC-a Radovan Fuchs rekao je da takve biljke treba uništiti, dok bi država seljacima trebala platiti troškove uništavanja. Država bi se kasnije trebala namiriti od tvrtke koje je takvo sjeme uvela u Hrvatsku, a odgovorne bi trebalo kazneno goniti, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙