FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: KLEVETA PUTEM MEDIJA TREBA BITI PREDMET GRAĐANSKOG A NE KAZNENOG POSTUPKA

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Problem novinarske autocenzuredominantan je problem u svim bivšim komunističkim državama, ističe urazgovoru za Glas Amerike Gerhard Šarić, aktivist američke nevladineorganizacije IREX koja pomaže razvoj neovisnih medija i građanskogdruštva širom svijeta.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Problem novinarske autocenzure dominantan je problem u svim bivšim komunističkim državama, ističe u razgovoru za Glas Amerike Gerhard Šarić, aktivist američke nevladine organizacije IREX koja pomaže razvoj neovisnih medija i građanskog društva širom svijeta.

"Do njega danas dolazi najčešće iz ekonomskih razloga - novine si ne mogu priuštiti da pišu, recimom protiv nekih političara ili protiv nekih ekonomskih interesa, tumači Šarić, ističući da IREX protivi svim oblicima auto-cenzure i kaznenog progona novinara.

Iako je Hrvatska u nedavno objavljenom izvješću IREX-a o položaju neovisnih medija u državama Balkana i Euroazije zauzela čelno mjesto, "što znači da su u njoj neovisni mediji najsnažniji", tumači VOA, hrvatski novinari susreću se i danas s problemom auto-cenzure, čemu pridonose i presude u slučaju Letinić i Jurić, naglašava postaja.

"Mi osuđujemo takvu praksu. Smatramo da bi se slučajevi klevete odnosno uvrede trebali rješavati u parničnom, građanskom postupku, a ne putem kaznenog zakona", ističe Šarić u razgovoru za VOA-u.

Ako pak objava neistinitih informacija pogodi građane, Šarić podsjeća da u takvim slučajevima treba kontaktirati Hrvatsko novinarsko društvo: "Oni prate takve slučajeve i ako se novinari ne drže etičkog kodeksa, postoji mogućnost da ih se pozove na odgovornost", tumači Šarić.

"U flagrantnim slučajevima postoji mogućnost parnice, no to se treba odlučiti od slučaja do slučaja", dodaje aktivist IREX-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙