FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOŽDA POSTOJI RJEŠENJE ZA CRNE RUPE U SVEMIRU

LONDON, 16. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Crne rupe, strašne galaktičkeklopke kojima ne može pobjeći ni svjetlo, možda ipak nisu tako smrtnoopasne, tvrdi kozmolog Stephen Hawking.
LONDON, 16. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Crne rupe, strašne galaktičke klopke kojima ne može pobjeći ni svjetlo, možda ipak nisu tako smrtno opasne, tvrdi kozmolog Stephen Hawking.

Autor "Kratke povijesti vremena" sad vjeruje da nešto "informacija" usisanih u crne rupe s vremenom pak pobjegne, čime proturiječi nekima od svojih najpoznatijih radova na tu temu.

Hawking će posljednja otkrića predstaviti na znanstvenoj konferenciji u Irskoj sljedećeg tjedna, objavljeno je u časopisu New Scientist.

Crne rupe stvaraju se kad goleme zvijezde sruši vlastita gravitacija, što uzrokuje silu uvlačenja kojoj se, smatra se, ništa ne može oduprijeti.

Ta zamisao fascinira astronome još od kraja 18. stoljeća, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća Hawking je iznio teoriju da crna rupa nakon stvaranja počinje gubiti masu zračenjem energije i da kad jednom "ishlapi", s njom nestanu i sve informacije koje je uvukla u sebe.

Ta teorija je uvijek izazivala velike dvojbe, jer se protivi načelima kvantne fizike, a sad će i Hawking ustvrditi kako se crne rupe nikad ne gase do kraja nego se, dok isijavaju toplinu, otvaraju i oslobađaju informacije, što je moguće rješenje paradoksa koji je sam stvorio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙