FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PIONEER O UNIŠTAVANJU GMO KUKURUZA

ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Tvrtke Pioneer sjeme iz Zagrebaponovo je danas ustvrdila kako je sve njihovo sjeme kukuruza koje je uprodaji u Hrvatskoj proizvedeno bez uporabe tehnologija molekularnegenetike, no napominju da u "otvorenom okolišu kao što jeproizvodnja sjemena nije moguće osigurati 100- postotnu čistoću".
ZAGREB, 16. srpnja 2004. (Hina) - Tvrtke Pioneer sjeme iz Zagreba ponovo je danas ustvrdila kako je sve njihovo sjeme kukuruza koje je u prodaji u Hrvatskoj proizvedeno bez uporabe tehnologija molekularne genetike, no napominju da u "otvorenom okolišu kao što je proizvodnja sjemena nije moguće osigurati 100- postotnu čistoću".

Današnju izjavu za javnost ta je tvrtka objavila u povodu jučerašnje Naredbe ministra poljoprivrede o uništavanju svih usjeva zasijanih uvezenim hibridom kukuruza tvrtke Pioneer (PR34G13), za koje je objavljeno da sadrži GMO.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković proteklih je dana objavio da je sjeme hibridnog kukuruza za koje je analizama utvrđeno da sadrži GMO u siječnju ove godine iz Austrije uvezla tvrtka Pioneer sjeme iz Zagreba. Sjeme je proizvedeno u SAD-u, u Hrvatskoj je prodano 1750 vrećica tog sjemena. Njime je zasijano od 1.300 do 1.500 hektara, a danas je započelo uništavanje tih nasada na površinama poljoprivrednih poduzeća u istočnoj Slavoniji.

Tvrtka Pioneer sjeme pak navodi da je "svo sjeme prodano u Hrvatskoj od strane Pionerr-a temeljito testirano prema međunarodnim standardima, a ti su testovi pokazali da nije riječ o GMO hibridu".

Međutim, kažu i da u otvorenom okolišu kao što je proizvodnja sjemena nije moguće osigurati 100 postotnu čistoću, dodajući da je "takva stvarnost priznata u raznim nacionalnim i međunarodnim standardima čistoće sjemena uključujući i hrvatske propise".

Europska komisija, kaže se u priopćenju Pioneer-a, podrazumjeva i prihvaća da je u proizvodnji hrane, stočne hrane i sjemena praktički nemoguće postići proizvode koji su 100 posto čisti.

Po mišljenju te tvrtke nesrazmjerno je uništavati usjeve uzgajane od konvencionalnog sjemena koje bi moglo sadržavati veoma nisku razinu GMO-a, a koje je bilo temeljito testirano i potvrđeno kao sigurno.

U Pioneer-u navode kako hrvatski propisi priznaju i dopuštaju za tehnološki neizbježne tragove dopuštenih genetički modificiranih organizama razinu od 0,9 posto i manje u hrani i stočnoj hrani. To je, kažu, u suglasnosti sa legislativom EU, pa je, po njihovoj ocjeni, nelogično ne imati sličan prag za sjeme.

Stoga će u Pioneer-u zatražiti suradnju s hrvatskom Vladom kako bi se osiguralo da pravila koja se odnose na čistoću sjemena ubuduće budu upotrebljiva te kako bi se "dala sigurnost hrvatskim farmerima i sjemenskoj industriji".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙