FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

jedan pacijent s Rebra zaražen HIV-om putem transfuzije, kod drugog se još utvrđuje je li zaražen

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Dva pacijenta, koja su krajem prošlegodine operirana na KBC Rebro, primili su putem transfuzije krvzaraženu HIV-om, piše "Jutarnji list" u broju od petka.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Dva pacijenta, koja su krajem prošle godine operirana na KBC Rebro, primili su putem transfuzije krv zaraženu HIV-om, piše "Jutarnji list" u broju od petka.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang je u večerašnjoj izjavi za "Meridijan 16" potvrdio da se radi infekciji virusom HIV-a preko transfuzije, dakle preko krvi davatelja.

To je prvi zabilježeni slučaj zaraze HIV-om putem domaće krvi u Hrvatskoj, piše "Jutarnji list". Kako se doznaje, pacijentima je tijekom operacije dana krv, koju je u rujnu prošle godine donirala zaražena osoba. Krv, koja je u bolnicu stigla iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, prethodno je podvrgnuta uobičajenim testovima na zarazne bolesti poput hepatitisa B i C te HIV-a, i bili su negativni. Pretpostavlja se da je krv dobrovoljnog davatelja bila zaražena vrlo kratko, jer korišteni testovi mogu antitijela HIV-a u krvi prepoznati tri tjedna nakon što se osoba zarazi, piše "Jutarnji".

"Radi se o jednom vrlo rijetkom slučaju koji se ne može izbjeći, a rizik koji postoji svagdje u svijetu je slijedeći: ako davatelj krvi ima svježu infekciju virusom HIV-a, staru manje od dva do tri tjedna, onda je njegova krv negativna iako virus u krvi postoji. Testirana se krv smatra i nalazi negativnom i dade se pacijentu koji, nažalost, nakon nekog vremena, postane HIV-pozitivan", kazao je ministar Hebrang

Dodao je da se radi o transfuziji u trenutku kada je davatelj zaražen virusom HIV-a, ali inkubacija još traje i nisu stvorena antitijela koja se testiraju u krvi pa je krv lažno negativna.

To se, rekao je, dogodilo s davateljem koji je dao krv u rujnu prošle godine i koji je višestruki davatelj s oko 40 davanja krvi. "Njegova krv je bila testirana i bila je HIV negativna. Jedan kontra uzorak se uzeo i smrznuo, krv je otišla u proceduru i došla je na red za davanje prije određenog vremena. Sada se taj davatelj ponovno javio da dade krv za transfuziju, ali ovaj put je bio HIV pozitivan", rekao je ministar Hebrang.

Naglasio je da u našem Zavodu za transfuziologiju postoji evidencija svih davatelja i da se odmah u evidenciji vidjelo da je on dao krv u rujnu. Potom se, kaže, išlo tragati za pacijetima koji su dobili njegovu krv u rujnu i njihovi nalazi su vjerojatno pozitivni. Do sutra ujutro ću znati 100 posto rezultat, dodao je ministar Hebrang.

Također napominje da je uzet zamrznuti uzorak krvi i da je dodatna kontrola također pokazala da je krv u trenutku davanja u rujnu prošle godine bila HIV negativna.

Hebrang je ustvrdio da "apsolutno nema razloga za paniku jer je sva krv u Hrvatskoj testirana po najsuvremenijim svjetskim standardima".

"Naš Zavod za transfuziologiju je pod stalnom međunarodnom kontrolom, neprestano se testiraju svi postupci i evidencija koja se vodi i tu apsolutno vlada najveći mogući stupanj sigurnosti. Prema tome, nema nikakve panike", rekao je Hebrang za HTV.

"Jutarnji list" navodi kako se u Hrvatskoj kao i u većini susjednih zemalja koriste testovi posljednje generacije. Međutim, oni otkrivaju prisutnost bolesti tek kad se virus pretvori u antitijela, a kod HIV-a je taj period 21 dan. Posljednih mjeseci neke europske zemlje koriste tzv. PCR testove koji HIV mogu otkriti već nakon četiri dana, piše taj dnevnik.

Ministar Hebrang za sutra je u vezi s tim slučajem sazvao konferenciju za novinare.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙