FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: U PORASTU DONACIJE ZA BORBU PROTIV AIDS-A

WASHINGTON/NEW YORK,8. srpnja(Hina) - Nakon što su ovih dana objavilida je prošle godine zabilježen do sada najveći porast zarazaHIV/AIDS-om u svijetu, Ujedinjeni narodi su u srijedu priopćili da suu porastu i financijske donacije za borbu protiv epidemije tebolesti.
WASHINGTON/NEW YORK,8. srpnja(Hina) - Nakon što su ovih dana objavili da je prošle godine zabilježen do sada najveći porast zaraza HIV/AIDS-om u svijetu, Ujedinjeni narodi su u srijedu priopćili da su u porastu i financijske donacije za borbu protiv epidemije te bolesti.

U 2002. godini bilateralni i multilateralni donatori su dali 2,2 milijarde dolara za kontrolu bolesti i borbu protiv HIV/AIDS-a, rečeno je u zajedničkoj studiji UN-ovog Programa za HIV/AIDS (UNAIDS) i Organizacije za ekonomski razvitak i suradnju (OECD).

Bilateralna pomoć porasla je s 822 milijuna dolara u 2000. na 1,35 milijarde dolara u 2002. Multilateralna pomoć zabilježila je porast s 314 milijuna dolara u 2000. na 460 milijuna dolara u 2002., a ukupni doprinos Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije dosegnuo je 917 milijuna dolara u 2002. od čega 60 posto ide na borbu protiv HIV/AIDS-a, priopćio je UN.

Najveći bilateralni donator su Sjedinjene Države s prosječnih 793 milijuna dolara godišnje u razdoblju 2000-2002, a slijedi Velika Britanija s 337 milijuna dolara i Japan sa 161 milijun dolara.

Svjetska banka je najveći multilateralni donator s 237 milijuna dolara nakon koje dolazi UNAIDS s 88 milijuna dolara.

Oko 75 posto ukupnih sredstava usmjereno je na Afriku, a Nigerija je najveći primatelj pomoći s 91 milijun dolara godišnje.

UNAIDS je u utorak objavio procjenu prema kojoj je u 2003. oko 4,8 milijuna ljudi u svijetu zaraženo HIV-om, što je najviše do sada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙