FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

hebrang najavio mogućnost plaćanja administrativnih troškova po kutiji lijeka

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Ne pokažu li se djelotvornim mjerekoje Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje(HZZO) poduzimaju radi sniženja cijena lijekova, ministar zdravstvaAndrija Hebrang najavio je za jesen mogućnost uvođenja plaćanjaadministrativnih troškova od pet kuna po kutiji lijeka.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Ne pokažu li se djelotvornim mjere koje Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poduzimaju radi sniženja cijena lijekova, ministar zdravstva Andrija Hebrang najavio je za jesen mogućnost uvođenja plaćanja administrativnih troškova od pet kuna po kutiji lijeka.

Dosadašnjom primjenom mjera štednje i kontrolom potrošnje u protekla tri mjeseca troškovi za lijekove smanjeni su za 150 milijuna kuna, procijenio je Hebrang na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva.

Analiza kretanja potrošnje u posljednja tri mjeseca bit će gotova za nekoliko dana, a ako ne dođe do značajnih pomaka u iduća tri mjeseca Hebrang najavljuje tri moguća rješenja.

Prvo je uvođenje plaćanja administrativnih troškova za sve građane, tako da bi na udaru bili najsiromašniji jer bi za svaku kutiju lijeka morali platiti pet kuna, no Hebrang to najavljuje kao krajnju mjeru.

Drugo rješenje uključivalo bi djelomično pokrivanje troškova od strane pacijenata, a djelomično bi ih plaćala država, dok bi treće predstavljalo zadržavanje postojećeg stanja, pa bi država svake godine trebala iz proračuna plaćati zdravstveni manjak od dvije do tri milijarde kuna.

Rebalansom proračuna Ministrstvo zdravstva i socijalne skrbi dobilo je 123 milijuna kuna, od čega je 60 milijuna za isplatu regresa zaposlenima u zdravstvu, a 63 milijuna za davanja na području socijalne skrbi, rekao je Hebrang.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙