FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cres- Mesić u posjetu otocima: otoci moraju biti dio strategije zaštite nacinalnih interesa

CRES, 15. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić jedanas na Cresu na početku dvodnevnog posjeta otocima Cresu, Lošinju,Iloviku i Unijama izjavio da "Hrvatska mora imati strategiju zaštitesvojih nacionalnih interesa u kojoj se rješenja moraju naći i i zaotoke."
CRES, 15. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je danas na Cresu na početku dvodnevnog posjeta otocima Cresu, Lošinju, Iloviku i Unijama izjavio da "Hrvatska mora imati strategiju zaštite svojih nacionalnih interesa u kojoj se rješenja moraju naći i i za otoke."

Predsjednik je odgovarajući na novinarsko pitanje o budućnosti otoka te aktualnim pitanjima njihove prodaje, rekao da se "otoci ne mogu prodavati, nego samo parcele na njima". Istaknuo je da ne bi bilo dobro da otoci nekome posluže za jednokratnu upotrebu. Bilo bi loše da pojedine otoke koristi primjerice po jedna osoba, bez ikakve koristi za širu zajednicu, rekao je Mesić.

Predsjednik je ocijenio da se u otoke ulaže, ali nedovoljno za njihovo oživljavanje te da su i nadalje prisutni problemi prometnog povezivanja otoka.

"Na otoke je potrebno privući kapital i stvoriti privredu koja će funkcionirati cijele godine", kazao je Predsjednik dodajući da je s tim u vezi potrebno izraditi propise koji bi omogućili privlačenje stranog kapitala. "Na otocima bi trebalo potaknuti otvaranje slobodnih zona s čistom tehnologijom, a ne industrije koja bi narušila otočni ambijent"smatra Predsjednik.

U creskoj luci dočekali su ga mještani i predstavnici lokalne samoupave. Nakon obilaska obnovljenog creskog mola, Predsjednik se susreo s članovima Gradskog poglavarstva, a potom s domaćinima popio kavu u središtu Cresa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je bio u pratnji Predsjendika, kazao je da u vezi s prodajom otoka problem predstavljaju mali otoci na kojima nije određeno pomorsko dobro pa privatne parcele sežu do mora. Njihova se prodaja može zaustaviti utvrđivanjem granica pomorskog dobra u zemljišnim knjigama, kazao je Komadina dodavši da se na tome radi.

Najavio je da će radovi na obnovi ceste D 100 koja prolazi cijelom dužinom otoka Cresa i Lošinja biti nastavljena na jesen radovima na obilaznici oko Vranskog jezera. Do sada je obnovljeno 25 od ukupno 80 kilometara te ceste.

Creski gradonačelnik Gaetano Negovetić smatra da se u vezi s prodajom otoka, ako se poštuju zakoni, ne može dogoditi ništa strašno. Istaknuo je da Grad Cres ima izrađen prostorni i urbanistički plan te da bi to trebale učiniti i druge jedinice lokalne samouprave u županiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙