FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prihvaćen tekst, ali ne i objava natječaja za zakup lovišta Tramuntana na Cresu

RIJEKA,13.srpnja(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranske županijeprihvatilo je danas tekst oglasa za javno nadmetanje za 10-godišnjizakup lovišta Tramuntana na otoku Cresu i imenovalo povjerenstvo zaprovođenje nadmetanja za pravo lova u tom lovištu, ali je odlučilo dodaljnjeg odgoditi objavljivanje natječaja.
RIJEKA,13.srpnja(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranske županije prihvatilo je danas tekst oglasa za javno nadmetanje za 10-godišnji zakup lovišta Tramuntana na otoku Cresu i imenovalo povjerenstvo za provođenje nadmetanja za pravo lova u tom lovištu, ali je odlučilo do daljnjeg odgoditi objavljivanje natječaja.

Lovištem Tramuntana će, do daljnjeg, upravljati Hrvatski lovački savez (HLS) koji njime, sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, upravlja od travnja ove godine.

Obrazlažući odluku o odlaganju objavljivanja natječaja, članovi Poglavarstva su rekli, među ostalim, da natječaj nije nužan ako Hrvatski lovački savez provede svoje obveze, da Županija nije imala namjeru raspisati natječaj, ali da izravna dodjela zakupa nije moguća, te da bi davanje lovišta bilo kojem zakupcu putem natječaja moglo uzrokovati lošije stanje u njemu.

Prema usvojenom tekstu oglasa, početna godišnja cijena za zakup lovišta bit će 11.000 kuna lovozakupnine.

Iako na dnevnom redu današnje sjednice Županijskog poglavarstva nije bila rasprava o stanju u lovištu na Cresu, nego stanje u lovištima na Krku i Rabu, rasprava o natječaju potaknula je višesatnu raspravu o creskom lovištu i problemu neautohtone divljači.

Problem neautohtone divljači na Cresu kulminirao je prije nekoliko mjeseci kada su Cresani prosvjedovali zbog šteta koje su im, kako su tvrdili, na stadima ovaca činile divlje svinje naseljene u lovište Tramuntana. Zbog neodgovarajuće skrbi, one su, kako su tvrdili prosvjednici, probile zaštitnu ogradu i proširile se po otoku.

Na današnjem sastanku, međutim, predstavnici Hrvatskog lovačkog saveza su ustvrdili da nema dokaza da se divlja svinja hrani ovcama, te da od travnja ove godine, od kako oni upravljaju lovištem, nisu prijavljene nikakve štete. Po njihovim riječima, oni u lovištui zatekli preplašenu i gladnu divljač, koju se istrebljivalo svim sredstvima.

Tijekom višesatne rasprave u kojoj su sudjelovali predstavnici Županije, lokalne samouprave, Hrvatskog lovačkog saveza i otočnih lovačkih društava, čulo se i da nije sasvim sigurno da divlje svinje nisu autohtone na otocima.

Neautohtonom divljači na ta tri otoka predstavnici otočnih vlasti smatraju medvjede, divlje svinje, jelene lopatare i muflone. Predstavnici lokalnih jedinica sva tri otoka izjasnili su se da otočani ne žele neautohtonu divljač na svojima otocima.

U raspravi o satnju u lovištima na otocima Krku i Rabu, gdje osim divljih svinja postoji i određeni broj medvjeda, rečeno je da bitnih problema nema. Naime, divlje svinje i medvjedi znaju preplivati s kopna na te otoke, ali su štete koje pričine manje i taj se problem, kako je rečeno, drži pod kontrolom.

Poglavarstvo Primorske goranske županije u zaključima usvojenim nakon današnje rasprave, zatražilo je od nadležnih ministarstva da hitno donesu provedbene propise Zakona o otocima te da razmotre izuzeća od primjene Pravilnika o lovostaju za lov neautohtone divljači na otocima.

Od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva zatraženo je da poduzme mjere za uklanjanje neautohtone divljači u državnim lovištima na području čitave Županije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙