FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: HRVATSKA U 4,30 SATI

ZAGREB, 15. srpnja 2004.(Hina) -
ZAGREB, 15. srpnja 2004.(Hina) -

ZAGREB - Vlada će na današnjoj sjednici u Gospiću najverojatnije odustati od prijedloga da se Državno izborno povjerenstvo (DIP) ovlasti da, utvrdi li nepravilnosti u financiranju izborne promidžbe kandidata za predsjednika Republike, to objavi tri dana prije izbora, najavio je sinoć u Saboru državni tajnik u Središnjem državnom uredu za upravu Antun Palarić. Palarić je to kazao odgovarajući na zahtjev saborske oporbe da se povuče prijedlog hitnog donošenja Vladinog prijedloga zakona o financiranju predsjedničke kampanje.Oporba je, naime, upozorila da bi takva odredba otvorila mogućnost zloporaba i diskvalifikacije pojedinih predsjedničkih kandidata, koji se od takvog podatka, iznesenog neposredno prije izbora, ne bi mogli obraniti od sumnji. Oporba je Vladu pozvala da odustane od hitnosti postupka.

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić svečano je sinoš na splitskom Peristilu otvorio 50. jubilarno Splitsko ljeto nakon čega je izvedena prva ovoljetna operna premijera - "Norma" Vincenza Bellinija, u režiji Petra Selema i pod ravnanjem Ive Lipanovića. "Čestitam svima koji su ove godine kao i 50 godina unatrag gradili ugled te velike i značajne kulturne manifestacije", poručio je predsjednik Mesić, pokrovitelj ovogodišnjeg Splitskog ljeta. Na svečanosti otvaranja govorili su i ravnatelj splitskog HNK Milan Štrljić, župan splitsko - dalmatinski Kruno Peronja te splitski gradonačelnik Miroslav Buličić, a ministar kulture Božo Biškupić podsjetio je na bogatu kulturnu povijest Splita i ljude koji su je obilježili, posebno na osnivače Splitskog ljeta bez kojih ne bilo ni ove svečanosti. Festivalsku zastavu podigli su glumica Dara Vukić, jedna od najstarijih i sudionica gotovo svih Splitskih ljeta i desetogodišnji Roko Sikavica koji nastupa u drami "Pukovniku nema tko pisati" Gabriela Garcie Marqueza. Nakon toga održana je premijerna izvedba Bellinijeve opere "Norma".

PULA - U sklopu ovogodišnjeg petog glazbeno-scenskog Histria festivala sinoć su članovi zagrebačkog Gradskog kazališta "Komedija" izveli rock operu "Jesus Christ superstar" u režiji Vlade Štefančića. Glavne uloge u ovom popularnom djelu tumačili su Đani Stipaničev kao Isus, Jasna Bilušić kao Marija Magdalena, te Ervin Baučić kao Juda. "Jesus Christ superstar" govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta, a osobita pozornost posvećena je odnosu običnih ljudi prema Isusu i događajima oko njega. Kazalište Komedija ovu je rock operu večeras izvela po posljednji put budući se ona skida s repertoara.

OSIJEK - U skopu 4. "Osječkog ljeta kulture" sinoć je u osječkom Muzeju Slavonije predstavljena knjiga "Seks & grad - nova hrvatska proza", objavljena u biblioteci "Književna revija" osječkog ogranka Matice Hrvatske. Riječ je o zbirci priča u kojoj se na 160 stranica svojim ostvarenjima predstavilo 13 suvremenih hrvatskih prozaika, među kojima Zoran Ferić, Rujana Jeger, Gordan Nuhanović, Jurica Pavičić, Edo Popović, Borivoj Radaković i Milana Vuković-Runjić. Književna kritičarka Helena Sablić Tomić ocijenila je kako autori u svojim pričama, pored ostalog, analiziraju motive urbaniteta, usamljenosti i odnosa među spolovima te kako problematizirajući motive seksa i grada, govore o onome što je univerzalno, a nije provincijalno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙