FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PT: VEČERNJI LIST: F. LUKOVIĆ O POTREBI AGRESIVNIJE FISKALNE PRILAGODBE

ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Mjere koje je Vlada dogovorila sMMF-om kako bi se smanjio proračunski deficit i usporilo zaduživanjepreblage su i nedovoljne, pa Nacionalno vijeće za konkurencijusugerira agresivniju prilagodbu fiskalne politike, kazao je uintervjuu Večernjem listu Franjo Luković, član tog vijeća ipredsjednik Uprave Zagrebačke banke.
ZAGREB, 14. srpnja 2004. (Hina) - Mjere koje je Vlada dogovorila s MMF-om kako bi se smanjio proračunski deficit i usporilo zaduživanje preblage su i nedovoljne, pa Nacionalno vijeće za konkurenciju sugerira agresivniju prilagodbu fiskalne politike, kazao je u intervjuu Večernjem listu Franjo Luković, član tog vijeća i predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Rast kamatnih stopa ili usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda mogli bi povećati teret otplaćivanja javnog duga i izazvati povećanje proračunskog deficita, stoga Vijeće predlaže Vladi prilagodbu u tri grupe rashoda, kaže Luković.

Socijalni rashodi moraju biti manji, a bolje pogađati cilj, jer se ne mogu davati socijalni transferi nekomu čije je imovinsko stanje veće od određenog minimuma, ili nekomu tko je radno sposoban i zapravo ga treba potaknuti da radi, objašnjava Luković.

Drugi element uštede moraju biti državne potpore poduzećima, koje su po udjelu u BDP-u znatno veće nego u drugim zemljama Europe, a treći element štednje moraju biti plaće korisnika proračuna, koje odnose 10 posto BDP-a, kaže Luković.

Smatra da Vlada ne može odgađati takve odluke dulje od trećeg tromjesečja ove godine.

"Ne samo zbog proračuna za 2005. godinu, nego i zato što do tada mora deklarirati pretpristupnu politiku, kao dokument koji će predstaviti i usuglasiti s Europskom unijom, kazao je za Večernji list Franjo Luković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙