FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF: RUSIJI ISTIČE VRIJEME ZA REFORMU GOSPODARSTVA

MOSKVA, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF)smatra da Rusiji ističe vrijeme za reformu svojeg gospodarstva dok jojje još državna riznica napunjena dolarima od izvoza nafte.
MOSKVA, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodni monetarni fond (MMF) smatra da Rusiji ističe vrijeme za reformu svojeg gospodarstva dok joj je još državna riznica napunjena dolarima od izvoza nafte.

MMF u svojem najnovijem izvješću o Rusiji ističe kako njezino gospodarstvo nastavlja cvjetati, ali da joj dugoročna budućnost trenutno izgleda prilično sumorno. "Gospodarska situacija u Rusiji nastavlja se poboljšavati i kratkoročne su prognoze pogodne", navodi se u MMF-ovom izvješću.

No, MMF nadalje ističe da je rusko gospodarstvo imalo koristi od visokih cijena nafte i "pogodnog vanjskog okruženja". "Prioritet bi, po mišljenju MMF-a, trebao biti dan poboljšanju ulagačke klime i umanjivanju zavisnosti te zemlje o nafti", ističe MMF.

Rusija je drugi po veličini izvoznik nafte u svijetu nakon Saudijske Arabije.

Unutar administracije predsjednika Vladimira Putina dolazilo je do unutarnjih sukoba oko ispravnog tijeka reformi te je često slijedila kontradiktorne strategije, što je dovelo do inflatornih pritisaka i potencijalnih budućih gubitaka bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U svojem izvješću MMF ističe da bi ruski rast trebao nastaviti biti snažan tijekom iduće dvije godine te doseći tek nešto više od sedam posto u ovoj godini, i preko šest posto u 2005.

No, taj je rast gotovo u potpunosti vezan uz visoke cijene nafte - glavne ruske izvozne robe - dok malo poduzetništvo i drugi gospodarski pokretači u zemlji ostaju i dalje uvelike nerazvijeni.

Studija također ukazuje kako nije došlo do neophodnog razvoja bankarskog sektora uz zatvaranje financijskih tvrtki sumnjive prirode.

"Kada je riječ o poboljšanju ulagačke klime, vjerujem da se vlada usredotočuje na prave probleme", kazao je Poul Thomsen, čelnik MMF-ove misije u Moskvi. "No, napetosti rastu i vrijeme je za usmjeravanje. Neki od planova o kojima smo raspravljali idu u krivom smjeru", dodao je.

"Temeljni prioritet središnje banke trebao bi biti fleksibilniji pristup valutnom tečaju i inflaciji", istakao je Thomsen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙