FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZAVRŠENA KONFERENCIJA O ULAGANJIMA U ZEMLJAMA JUGOISTOČNE EUROPE

BEČ, 9. srpnja 2004. (Hina) - Prihvaćanjem Zajedničke izjave(Ministerial statement) u Beču je završena treća konferencijaministara gospodarstva zemalja jugoistočne Europe - Albanije,Bugarske, BiH, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije iCrne Gore na kojoj je naglašena potreba jačanja regionalne suradnje napodručju gospodarstva i investicija.
BEČ, 9. srpnja 2004. (Hina) - Prihvaćanjem Zajedničke izjave (Ministerial statement) u Beču je završena treća konferencija ministara gospodarstva zemalja jugoistočne Europe - Albanije, Bugarske, BiH, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, Srbije i Crne Gore na kojoj je naglašena potreba jačanja regionalne suradnje na području gospodarstva i investicija.

Konferencija je održana pod nazivom "Izgradnja novog okruženja za ulaganje privatnog sektora u Jugoistočnoj Europi" u sklopu Pakta o stabilnosti a pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak OECD.

Radi se o stvaranju pozitivnog investicijskog okružja i ozračja kao jednog od bitnih uvjeta za gospodarski razvitak, rečeno je na konferenciji. Hrvatska je predstavila trenutačno stanje u pogledu investicijske klime za privlačenje stranih investitora, o čemu je govorio državni tajnik za gospodarstvo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH Vladimir Vranković. Hrvatska je u odnosu na druge zemlje u jugoistočnoj Europi sigurno država s najvećim stranim ulaganjima, izjavio je Vranković. Samo u prošloj godini u Hrvatsku je uloženo 1,7 milijardi američkih dolara, dok u cijeloj regiji strana ulaganja iznose 8 milijardi eura.

"Austrijski udio u stranim ulaganjima u zemljama jugoistočne Europe iznosi 4,5 milijardi eura", rekao je austrijski ministar gospodarstva i rada Martin Bartenstein na konferenciji za novinstvo.

"Hrvatska još uvijek ne koristi potencijal koji se nudi od projekata u sklopu Investicijske povelje - Investment compact - od kojih je u odnosu na druge zemlje imala najmanje koristi prošle godine", rekao je Vranković dodavši da je zato osnovan gospodarski tim koji će raditi na tim pitanjima.

Konferencija je završena prihvaćanjem izjave u kojoj se naglašava uspješnost provedbe aktivnosti Pakta o stabilnosti. Naglašava se jačanje suradnje u gospodarstvu s posebnim naglaskom na investicijama posebice stranim, kao doprinos povećanju zaposlenosti. Države se obvezuju na provedbu reformi u skladu s definiranim programom. Važan dio odnosi se na obvezu suzbijanja korupcije. U završnom dokumentu ističe se i važnost uklanjanja administrativnih zapreka za olakšanje i ubrzanje investicija. Sljedeće aktivnosti bit će usmjerene privatizaciji i reorganizaciji energetskog sustava i njegovoj prilagodbi energetskom sustavu i standardima EU.

Predsjedanje II. radnim stolom Pakta o stabilnosti preuzela je od Rumunjske Bugarska i najavila sljedeću konferenciju u jesen u Sofiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙