FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska donirala 100 tisuća eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta na vinkovačkom području

VUKOVAR, 2. srpnja 2004. (Hina) - Francuska je donirala sto tisuća euraza razminiranje 95 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljištana dobru Henrikovci na vinkovačkom području, a ugovor o donaciji danassu u Vukovaru potpisali francuski veleposlanik u Hrvatskoj FrancisBellanger i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje OttoJungwirth.
VUKOVAR, 2. srpnja 2004. (Hina) - Francuska je donirala sto tisuća eura za razminiranje 95 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta na dobru Henrikovci na vinkovačkom području, a ugovor o donaciji danas su u Vukovaru potpisali francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francis Bellanger i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Otto Jungwirth.

Francuski veleposlanik rekao je kako je francuska podrška razminiranju miniranih područja u Hrvatskoj dio šire politike zabrane korištenja protupješačkih mina. Pritom je podsjetio kako je Francuska 1997. godine potpisala Konvenciju iz Ottawe o zabrani korištenja skladištenja, proizvodnje i prijevoza proptupješačkih mina, temeljem koje je uništila više od 1,5 milijuna mina tri godine prije zadanog roka.

U borbi protiv mina Francuska je 2002. godine Hrvatskoj donirala 75 tisuća eura za razminiranje arheološkog nalazišta u Vučedolu, a 2003. sto tisuća eura za razminiranje poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj općini Trpinja, te 25 tisuća eura za renoviranje Centra za djecu žrtve mina u Rovinju.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Otto Jungwirth procijenio je kako se na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi oko sto četvornih kilometara minsko sumnjive površine.

U 2004. godini u toj je županiji predviđeno razminiranje 5,5 četvornih kilometara, od čega je do sada razminirano 1,6 četvornih kilometara.

Jungwirth je također procijenio kako će se tijekom narednih 4 do 5 godina u Vukovarsko-srijemskoj županiji godišnje morati razminirati trostruko više minsko sumnjivih površina nego ove godine ukoliko se želi dostići cilj da 2010. godine Hrvatska bude bez mina.

U pratnji vukovarsko-srijemskog župana Nikole Šafera i ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Otta Jungwirtha, francuski veleposlanik Francis Belanger potom je obišao i poljoprivredno zemljište u Henrikovcima u čijem razminiranju sudjeluje francuska vlada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙