FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorski predsjednik Vujanović u posjetu Sloveniji

LJUBLJANA,12. srpnja 2004.(Hina) - Crnogorski predsjednik FilipVujanović u ponedjeljak je tijekom posjeta Sloveniji s domaćinomJanezom Drnovšekom i premijerom Antonom Ropom razgovarao o jačanjuslovenskih investicija u Crnoj Gori i jačanju suradnje na područjuuključivanja u europske integracije, a izrazio je i zadovoljstvoodlukom srbijanskih birača koji su za predsjednika izabrali zapadnoorijentiranog Borisa Tadića.
LJUBLJANA,12. srpnja 2004.(Hina) - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović u ponedjeljak je tijekom posjeta Sloveniji s domaćinom Janezom Drnovšekom i premijerom Antonom Ropom razgovarao o jačanju slovenskih investicija u Crnoj Gori i jačanju suradnje na području uključivanja u europske integracije, a izrazio je i zadovoljstvo odlukom srbijanskih birača koji su za predsjednika izabrali zapadno orijentiranog Borisa Tadića.

Tadić može biti jamstvo za put Srbije prema Europskoj uniji, ocijenio je Vujanović nakon susreta s Drnovšekom na Brdu kod Kranja. Slovenski je predsjednik pozitivno odgovorio na poziv da posjeti Podgoricu, te izjavio da će Ljubljana poštovati svaku demokratsku odluku o budućem statusu Srbije i Crne Gore. Drnovšek je izjavio da želi dobre i konstruktivne odnose s obje članice sadašnje državne zajednice. Izrazio je želju da i Srbija i Crna Gora, pojedinačno ili zajedno uđu u EU i da nastave s razvojem demokracije i gospodarskim napretkom.

Kako je u razgovoru s crnogorskim predsjednikom rekao premijer Anton Rop, partnerska suradnja Slovenija i Crne Gore nastavit će se i nakon ulaska Slovenije u EU, a povezivanje EU-a sa zapadnim Balkanom jedna je od prioritetnih zadaća slovenske politike. Tome će, kako je rekao, pomoći i skorašnje osnivanje, u suradnji s Europskom komisijom, ljubljanskog centra za podršku uključivanja u EU zainteresiranih zemalja iz jugoistočne Europe.

Razgovori crnogorskog predsjednika sa slovenskim dužnosnicima bili su najvećim dijelom usmjereni na gospodarsku suradnju. U Ljubljani ocjenjuju da slovenske investicije u Crnoj Gori iznose 25 milijuna eura, a još skoro tolika je vrijednost investicijskih radova koje u Crnoj Gori izvode slovenska poduzeća, a financiraju ih Crna Gora ili države Europske unije. Ponovno je istaknut i debalans u međusobnoj razmjeni. Po podacima iz 2002. godine godišnji izvoz Slovenije u CG iznosi oko 60 milijuna eura, dok je uvoz iz Crne Gore minimalan i ne prelazi milijun eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙