FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SCG MORA DJELIMA POKAZATI SPREMNOST NA SURADNJU S MEĐUNARODNIM INSTITUCIJAMA I ZAJEDNICOM

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Srbija i Crna Gora mora napravitikorak i na djelu pokazati da surađuje s međunarodnim institucijama izajednicom jer od tog koraka ovisi koliko će se brzo naći uPartnerstvu za mir i procesima europske integracije, rekao jepredsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u razgovoru za postajuRadio slobodna Europa istaknuvši Hrvatsku kao primjer rješavanjaotvorenih pitanja u suradnji s institucijama međunarodne zajednice.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Srbija i Crna Gora mora napraviti korak i na djelu pokazati da surađuje s međunarodnim institucijama i zajednicom jer od tog koraka ovisi koliko će se brzo naći u Partnerstvu za mir i procesima europske integracije, rekao je predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović u razgovoru za postaju Radio slobodna Europa istaknuvši Hrvatsku kao primjer rješavanja otvorenih pitanja u suradnji s institucijama međunarodne zajednice.

Ocjena haaške tužiteljice Carle Del Ponte o suradnji SCG-a sa sudom svakako je važna za približavanje no u rezoluciji Vijeća sigurnosti ostavljeno je prostora, smatra Marović, da SCG svojim djelima pokaže da je ravnopravan dio međunarodno-pravnog poretka i da dijeli zajedničke vrijednosti. Ostaju otvorena pitanja u vezi nekih osoba koja opterećuju mogućnost formalnog članstva SCG-a u Partnerstvu za mir i učešća u nekim fazama europskih integracija dok SCG "Ne nađe odgovarajuće odgovore", ocijenio je Marović u razgovoru te istaknuo: "Koji će to odgovori biti, ja sada ne želim prejudicirati, ali je svakako primjer Hrvatske jedan dobar primjer".

Bitna poruka sa summita NATO-a u Istanbulu je da je "pitanje Karadžića, Gotovine i Mladića stavljeno je na istu razinu u priopćenju summita NATO-a u Istanbulu i u završnim službenim zaključcima", drži Marović. "A to znači da je i jedna Hrvatska koja je postala kandidat za članstvo u EU-u i koja je članica Partnerstva za mir to postala a da istovremeno nije riješila problem Gotovine. Neću iz toga želim zaključivati da ne treba rješavati, primjerice, slučaj Mladića, ali ga mi ne možemo riješiti ako on nije na našem teritoriju", rekao je Marović u razgovoru za postaju.

Međunarodnu zajednicu treba uvjeriti da ta "dva ili tri čovjeka ili slučaja nisu toliko vrijedna da se čitav jedan narod drži u kavezu predvorja europskih i euroatlantskih integracija", pa i zbog toga što sigurnost, demokratizacija i europeizacija u cijeloj regiji nije moguća bez ubrzane europeizacije i napretka Srbije i Crne Gore, istaknuo je Marović u razgovoru za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙