FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski premijer za uključenje CiCG i BiH u Partnerstvo za mir

ISTANBUL,29. lipnja(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop u utorak se nazavršetku summita NATO-a u Istanbulu, na kojemu je Slovenija prvi putsudjelovala kao nova članica te organizacije, zauzeo za primanjeSrbije i Crne Gore, te Bosne i Hercegovine u NATO-ov programPartnerstvo za mir.
ISTANBUL,29. lipnja(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop u utorak se na završetku summita NATO-a u Istanbulu, na kojemu je Slovenija prvi put sudjelovala kao nova članica te organizacije, zauzeo za primanje Srbije i Crne Gore, te Bosne i Hercegovine u NATO-ov program Partnerstvo za mir.

"Uvjeren sam da bi njihovo uključivanje u Partnerstvo za mir, nakon što ispune sve potrebne uvjete, bilo od ključnog značenja", rekao je Rop na konferenciji za novinare nakon zasjedanja Euroatlantskog partnerskog vijeća (EAPC). Rop je ocijenio da je izbor Borisa Tadića za predsjednika Srbije znak demokratskog napretka, te se zauzeo za daljnju stabilizaciju regije.

Rop je također rekao da Slovenija neće mijenjati politiku glede mogućeg angažmana u Iraku, te da je spremna pomoći u obuci iračkih sigurnosnih snaga, ali u trećim zemljama, a ne u Iraku ili Sloveniji. Slovenski je premijer zadnjih dana više puta ponovio tu konstataciju, reagirajući tako na neslužbene vijesti da su prilikom nedavnog posjeta načelnika Glavnog stožera Slovenske vojske Ladislava Lipiča američkim oružanim snagama SAD izrazile interes za jači slovenski angažman.

Za razliku od drugih zemalja koje su primljene u NATO savez u zadnjem krugu njegova proširenja prije nekoliko mjeseci, Slovenija nije angažirala niti simboličan broj svojih vojnika u toj zemlji, tumačeći to svojim angažmanom u međunarodnim mirovnim operacijama na Kosovu i BiH. Odnedavno, manji kontingent slovenske vojske prisutan je i u mirovnoj operaciji u Afganistanu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙