FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FORMIRAN SAVJET ZA SURADNJU S HAŠKIM TRIBUNALOM

BEOGRAD,8. srpnja 2004.(Hina) - Savjet ministara državne zajedniceSrbija i Crna Gora potvrdio je u četvrtak novi sastav Nacionalnogsavjeta za suradnju s Haškim tribunalom, ali nije izabrao predsjednikatog Savjeta, već će to učiniti "na prvoj narednoj sjednici", priopćenoje nakon sjednice Savjeta ministara, odnosno vlade.
BEOGRAD,8. srpnja 2004.(Hina) - Savjet ministara državne zajednice Srbija i Crna Gora potvrdio je u četvrtak novi sastav Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom, ali nije izabrao predsjednika tog Savjeta, već će to učiniti "na prvoj narednoj sjednici", priopćeno je nakon sjednice Savjeta ministara, odnosno vlade.

Nacionalni savjet čine po tri predstavnika vlade državne zajednice i vlada država članica- Srbije i Crne Gore.

"Savjet ministara naglašava prvorazredni politički interes za suradnju s Haškim tribunalom i obvezu svih da ispunjavaju svoje zadaće koje proizlaze iz odredaba Zakona o suradnji s Haaškim tribunalom te traži da Nacionalni savjet hitno pristupi izvršavanju svojih obveza", kaže se u priopćenju sa sjednice Savjeta ministara. Dodaje se da Nacionalni savjet s Haškim sudom surađuje "naročito u pogledu statusa okrivljenih državljana SCG i ostvarivanja njihovog prava na obranu, položaja svjedoka koji su državljani SCG, pristupa Haškog tribunala arhivskoj građi i o drugim pitanjima od značaja za ostvarivanje te suradnje, što ne uključuje nadležnosti u postupku utvrđivanja ugroženosti suvereniteta ili interesa sigurnosti država članica i državne zajednice".

Ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko dana uputilo je Okružnom sudu u Beogradu haške optužnice protiv četvorice vojnih i policijskih generala, ali taj sud još nije optužnice uručio optuženima, s obrazloženjem da treba sačekati konačno formiranje i izjašnjavanje Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom o posljedicama koje bi izručenje četvorice generala moglo imati na sigurnost države.

Četvoricu generala, Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića, Haško tužiteljstvo prošle je godine optužilo za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙