FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ZEMLJE NA PODRUČJU BIVŠE YU IMAJU INTERESA ZA JAČANJE GOSPODARSKE SURADNJE

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Iluzorno je nadati se da ćegospodarska suradnja zemalja na području bivše Jugoslavije ikadadosegnuti onu iz razdoblja prije raspada te zemlje ali prostornekadašnjeg zajedničkog tržišta svakako spada u sam vrh prioriteta,naglašava beogradski "Danas".
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Iluzorno je nadati se da će gospodarska suradnja zemalja na području bivše Jugoslavije ikada dosegnuti onu iz razdoblja prije raspada te zemlje ali prostor nekadašnjeg zajedničkog tržišta svakako spada u sam vrh prioriteta, naglašava beogradski "Danas".

Vremena su se promijenila i danas je u interesu svake zemlje da najveći dio razmjene ostvaruje sa članicama Europske unije budući da je riječ o tržištu od više od 250 milijuna stanovnika, tumači beogradski list, upozoravajući i na "značajno promijenjenu strukturu proizvodnje i, naravno, nove vlasničke odnose".

U protekle četiri godine ukupna je razmjena između Hrvatske i Srbije ušesterostručena protekle godini godine a cilj je da u doglednom vremenskom razdoblju dosegne razinu od jedne milijarde dolara, ističe "Danas", uspoređujući taj opseg s pet milijardi dolara vrijednom razmjenom od prije 13 godina.

Čelnici privrednih komora zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije upozoravaju da uspjehom valja smatrati i eventualno udvostručenje razmjene u odnosu na razinu zabilježenu krajem 2003. odnosno u prvih pet mjeseci ove godine, prenosi beogradski list.

Oni također naglašavaju da bi gospodarsku suradnju trebalo podići na razinu koja bi nadišla puku robnu razmjenu, odnosno da treba oživjeti dobro poznate mehanizme zajedničkih ulaganja, suradnje, okupljanja oko proizvodnje usmjerene na izvoz na treća tržišta, kao i povećati protok kapitala, ljudi i ideja u okviru postojeće vanjskotrgovinske razmjene, navodi "Danas".

U svakom slučaju, zemlje nastale na području bivše Jugoslavije nesumnjivo imaju interesa za daljnji razvoj suradnje iako su sada više okrenute tržištu EU-a, zaključuje list, napominjući da razvoj njihovih odnosa podupire i sam Bruxelles.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙