FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEOGRAD: PREDSJEDNICI GOSPODARSKIH KOMORA ZA BOLJU SURADNJU U REGIJI

BEOGRAD: PREDSJEDNICI GOSPODARSKIH KOMORA ZA BOLJU SURADNJU U REGIJIBeograd,8.srpnja 2004.(Hina) - Jačanjem regionalne suradnje, primjenomSporazuma o slobodnoj trgovini, boljom informiranošću, te utjecajemgopodarskih komora na državne institucije ubrzava se procespribližavanja Europskoj uniji, navodi se u Deklaraciji koju su učetvrtak u Beogradu, na svojem devetom susretu, potpisali predsjednicigospodarskih komora država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.
Beograd,8.srpnja 2004.(Hina) - Jačanjem regionalne suradnje, primjenom Sporazuma o slobodnoj trgovini, boljom informiranošću, te utjecajem gopodarskih komora na državne institucije ubrzava se proces približavanja Europskoj uniji, navodi se u Deklaraciji koju su u četvrtak u Beogradu, na svojem devetom susretu, potpisali predsjednici gospodarskih komora država nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

"Podržavamo obnovu vaše suradnje koja vas vodi ka europskoj obitelji. Slovenija je već u njoj, Hrvatska je kandidat, a i sve zemlje zapadnog Balkana imaju tu perspektivu kada ispune nužne političke i gospodarske kriterije", rekao je pozdravljajući predsjednike gospodarskih komora Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Federacije BIH i Makedonije, voditelj misije Europske komisije u SCG Geoffrrey Barrett.

On je podsjetio da su dva važna kriterija na tom putu poštivanje ljudskih prava i suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu. Europska komisija, naglasio je, podržava sve zemlje koje imaju cilj ući u Europsku uniju i otvoreni smo za regiju jugoistočne Europe.

Svi sudionici rasprave, nakon što su saslušali korisna iskustva Slovenije na njezinu putu ulaska u EU, istaknuli su da je pospješivanje gospodarske suradnje, njezino podizanje na višu razinu zajedničkim ulaganjima, a potom i zajednički nastup na trećim tržišima put za napredak koji vodi upravo tom cilju. Slobodna trgovina je mogućnost da se u tome krene brže, a na gospodarstvenicima je da kod svojih političara i preko svojih vlada otvaraju putove gospodarstvenicima za uspostavu novih veza i oživljavanje starih.

Predsjednik Privredne komore Srbije Radosav Veselinović iznio je podatak da je suradnja između Srbije i Hrvatske u proteklim mjesecima ove godine za 88 posto viša od prošlogodišnje.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević izrazio je zadovoljstvo sadašnjim pozitivnim razvojem gospodarskih odnosa u regiji i zauzeo se za to da pitanja gospodarske suradnje uređuju sami gospodarstvenici i njihove udruge. Vidošević je Deseti susret predsjednika gospodarskih komora najavio za kraj ove godine u Zagrebu.

Sudionike skupa pozdravio je i novoizabrani predsjednik Srbije Boris Tadić. "Ja nisam tip balkanskog političara i neću dopustiti da se politika miješa tamo gdje joj nije mjesto. Učinit ću sve da se čuju mišljenja i zahtjevi gospodarstvenika, jer je to put uvođenja europskih vrijednosti u društvo. Ne mislim da se granice brane vojskom i policijom, već njih treba relativizirati uspješnim gospodarstvima i jačanjem gospodarske suradnje država", rekao je Tadić.

(hina) xtma ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙