FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SJEDNICA ZAJEDNIČKOG ODBORA ZA PROVEDBU UGOVORA O SLOBODNOJ TRGOVINI IZMEDJU HRVATSKE I BiH

SARAJEVO, 5. srpnja 2004. (Hina) - Ugovor o slobodnoj trgovini izmeđuHrvatske i Bosne i Hercegovine provodi se uspješno, a suradnja dvijezemlje u ovom području sada se odvija bez suvišnoga politiziranja i naobostrano zadovoljstvo, izjavila je u ponedjeljak za Hinu pomoćnicaministra gospodarstva, rada i poduzetništva Predraga Boić-Ljubić, kojaje predvodila hrvatsko izaslanstvo na trećoj sjednici Zajedničkogpododbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske iBiH.
SARAJEVO, 5. srpnja 2004. (Hina) - Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Bosne i Hercegovine provodi se uspješno, a suradnja dvije zemlje u ovom području sada se odvija bez suvišnoga politiziranja i na obostrano zadovoljstvo, izjavila je u ponedjeljak za Hinu pomoćnica ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Predraga Boić-Ljubić, koja je predvodila hrvatsko izaslanstvo na trećoj sjednici Zajedničkog pododbora za provedbu Ugovora o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH.

Članovi dva izaslanstva u Sarajevu su razgovarali o ukupnom gospodarskom stanju u Hrvatskoj i BiH te međunarodnim aktivnostima koje dvije zemlje poduzimaju na ovom planu.

Ovakvi redoviti sastanci predstavnika dvije zemlje za Hrvatsku su od posebne važnosti jer je BiH još od 1999. godine peti ili šesti vanjskotrgovinski partner.

U 2003. godini ukupna robna razmjena između dvije zemlje iznosila je 1,1 mlijardu američkih dolara pri čemu je Hrvatska u BiH izvezla roba u vrijednosti od 892 milijuna $.

Samo u prvom kvartalu ove godine razmjena je dosegnula 286 milijuna dolara.

Predraga Boić-Ljubić kazala je kako je ovaj susret nedvojbeno bio korak naprijed istaknuvši kako se razgovaralo o rješavanju konkretnih problema koji priječe uspješniju suradnju.

Hrvatsko je izaslanstvo posebice inzistiralo na rješavanju pitanja uvjerenja o podrijetlu roba, a bosanskohercegovačka je strana prihvatila sugestiju kako bi taj problem valjalo rješavati kako je to praksa u Hrvatskoj. To praktično znači kako bi jamstva o pravom iznosu carina prilagali špediteri a ne uvoznici, a primjena ovakve prakse mogla bi početi u roku od tri tjedna do mjesec dana.

Posebice je bilo riječi i o veterinarskoj suradnji pri čemu se raspravljalo o tome koji bi granični prijelazi trebali biti korišteni za promet i uvoz živih zivotinja i proizvoda životinjskog podrijetla.

"Za Hrvatsku je veoma važno zadržati status izvoznika ovih proizvoda kakvoga sada imamo u Europskoj uniji pa stoga inzistiramo da se isti kriteriji primjenjuju i na proizvode koji se iz BiH uvoze u Hrvatsku", kazala je Boić-Ljubić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙