FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: SPORAZUM HRVATSKE I SCG-A O SLOBODNOJ TRGOVINI SAMO JE JOŠ JEDNA PROPUŠTENA PRILIKA

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Sporazum Hrvatske i SCG-a o slobodnojtrgovini "samo je još jedna propuštena prilika", ocjenjuje u razgovoruza novosadski "Dnevnik" tajnik Odbora za poljoprivredu Privrednekomore Srbije Milan Prostran uoči stupanja na snagu tog dokumenta.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Sporazum Hrvatske i SCG-a o slobodnoj trgovini "samo je još jedna propuštena prilika", ocjenjuje u razgovoru za novosadski "Dnevnik" tajnik Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran uoči stupanja na snagu tog dokumenta.

Da je bilo više razumijevanja na obje strane, uvozne i izvozne takse i ostala ograničenja već bi bili ukinuti, što bi bilo bolje za poljoprivredu i gospodarstvo obje zemlje, tvrdi Prostran.

Robna razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Hrvatske i SCG-a jest mala - prošle je godine Hrvatska u Srbiju izvezla robu u vrijednosti 48 milijuna eura, a u suprotnom je smjeru otišlo robe u visini 18 milijuna eura, prenosi novosadski list Prostranove navode i napomenu da bi se opseg te ramjene "mogao i morao znatno povećati".

"Iako se od sutra, nažalost, ništa spektakularno neće događati, sljedećih će godina biti pomaka jer će se carine morati postupno smanjivati, budući da je to predviđeno Paktom za stabilizaciju jugoistočne Europe", naglašava tajnik Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije, podsjećajući da bi se sljedeće tri godine carine na izvoz poljoprivredno-prehrambenihj proizvoda trebale godišnje smanjivati za trećinu da bi 2007. bile potpuno ukinute.

Hrvatske tvrtke očekuju otvaranje srpskog tržišta za bescarinsku prodaju juha, "Vegete", "Cedevite" i drugih sličnih proizvoda, dok se u Hrvatskoj očekuje pojačano prisustvo srpskih proizvoda poput "šljivovice", slatkiša, mineralne vode i sokova, prenosi list.

Jedna od mogućnosti za svladavanje carinskih i drugih prepreka jest kupovina tvornica, podsjeća Prostran, ističući da tu mogućnost zasad koriste samo hrvatske tvrtke "dok sličnih primjera u obrnutom smjeru zasad nema a nema ni nagovještaja da bi ih moglo biti", dodaje on u razgovoru za novosadski "Dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙