FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NOVI SLOVENSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA DONOSI NOVI STIL U ODNOSIMA S HRVATSKOM

ZAGREB,12. srpnja(Hina) - Novi slovenski ministar vanjskih poslova IvoVajgl razvijat će smireniji diplomatski stil od svog prethodnikaDimitrija Rupela, što će se osjetiti i u odnosima s Hrvatskom,najavljuje mariborski dnevni list "Večer" u portretu novog šefaslovenske diplomacije.
ZAGREB,12. srpnja(Hina) - Novi slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl razvijat će smireniji diplomatski stil od svog prethodnika Dimitrija Rupela, što će se osjetiti i u odnosima s Hrvatskom, najavljuje mariborski dnevni list "Večer" u portretu novog šefa slovenske diplomacije.

"U samo tri mjeseca koliko ostaje do parlamentarnih izbora teško je očekivati diskontinuitet vanjske politike jer su pod Vajglovim prethodnikom ostvarena dva najveća cilja - ulazak u EU i NATO", konstatira mariborski list.

Ipak se čini da će Vajglov stil biti radikalno drukčiji od Rupelova, nagađa "Večer", podsjećajući da je Rupel na položaj ministra vanjskih poslova došao s mjesta ambasadora u SAD-u dok je Vajgl obavljao veleposlaničku dužnost u Njemačkoj, dakle u "staroj Europi".

Taj se "pedigre" osjetio kod Rupela, a osjetit će se i kod Vajgla - i to na veliku žalost bivšeg ministra vanjskih poslova koji premijeru Ropu zamjera navodno skretanje ulijevo, podsjeća "Večer", podsjećajući također da je Rupelov prioritet bio NATO i odnosi sa SAD-om dok je Vajgl već na početku mandata najavio skorašnji susret s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

I u odnosima s Hrvatskom sada se može očekivati mirniji ton, prognozira list, napominjući da ne treba zaboraviti da je Rupel prema Hrvatskoj najprije trenirao ignoriranje, aroganciju i strogoću da bi "okrenuo ploču" tek nakon dolaska HDZ-a na vlast.

Novi je ministar drukčije od Rupela reagirao i u prošlotjednom "incidentu" oko uzgajališta školjka kod Kanegre u Piranskom zaljevu, bilježi "Večer": "Vajgl nije po ustaljenom ljetnom repertoaru izvukao teško diplomatsko oružje nego je pažljivo birao riječi", opisuje mariborski list razliku u stilu između sadašnjeg i bivšeg slovenskog ministra vanjskih poslova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙