FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLOVENSKI PREMIJER ROP PREDSTAVIO KANDIDATA ZA NOVOG MINISTRA VANJSKIH POSLOVA

LJUBLJANA,6. srpnja(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop izjavio je uutorak u parlamentu da će dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj IvoVajgl biti dobar ministar vanjskih poslova s obzirom na svojedugogodišnje diplomatsko iskustvo.
LJUBLJANA,6. srpnja(Hina) - Slovenski premijer Anton Rop izjavio je u utorak u parlamentu da će dosadašnji veleposlanik u Njemačkoj Ivo Vajgl biti dobar ministar vanjskih poslova s obzirom na svoje dugogodišnje diplomatsko iskustvo.

"On ima dugogodišnje iskustvo u vanjskoj politici, a na ministarstvu vanjskih poslova do sada je vodio važne zadaće, kako bilateralne, tako i multilateralne", rekao je Rop obrazlažući Vajglovu kandidaturu.

Nakon sinoćnjeg smjenjivanja dosadašnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, koji je poslije raskida s premijerom Antonom Ropom izjavio da istupa i iz stranke liberalnih demokrata (LDS) kojoj su obojica pripadali, parlament će popodne na tajnom glasovanju reći što misli o kandidaturi Ive Vajgla. Za njegov izbor za ministra potrebno je najmanje 46 od 90 glasova zastupnika u parlamentu. Trostranačka Ropova koalicija ima za njegov izbor dovoljan broj glasova.

Zastupnik Udružene liste socijalnih demokrata (ZLSD) Aurelio Juri, obraćajući se u parlamentu ministarskom kandidatu, rekao je da podržava njegova politička stajališta koja je predstavio u odboru za vanjsku politiku, te cijeni to što se protivio američkoj intervenciji u Iraku i tražio veću ulogu UN-a u odnosu prema toj državi. Juri, koji je zastupnik stranke koja sudjeluje u trostranačkoj koaliciji premijera Antona Ropa, rekao je da budućem ministru vanjskih poslova preporučuje vođenje aktivnije politike prema zapadnom Balkanu i dobre odnose s Hrvatskom. Slovenija mora podržavati uključivanje Hrvatske u EU, ali i nastojati da se otvoreno pitanje granice na moru riješi bilateralno, a ne arbitražom, ocijenio je Juri. Po njegovim riječima, Slovenija bi došla u opasnost da ne može ući u europski sustav šengenske kontrole vanjskih granica EU-a ako do predviđenog ustupanja u "Schengenland" kroz dvije do tri godine ne postigne sporazum s Hrvatskom o granici na moru.

Očekuje se da će parlament o kandidatu za novog šefa slovenske diplomacije odlučivati u popodnevnim satima nakon višesatne predviđene rasprave, replika i izjašnjavanja zastupničkih klubova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙