FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Scenariji za zatvaranje nuklearke Krško i troškovi u rukama politike

ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Hrvatska i Slovenija pripremile su stručniprogram zatvaranja i demontaže nuklearne elektrane Krško koji zapravotek odgađa rješenje tog problema budući da struka ni na svjetskojrazini još nema odgovore na sva pitanja, ističe ljubljansko "Delo" uosvrtu na sastanak predstavnika slovenske i hrvatske agencije zanuklearni otpad.
ZAGREB,6. srpnja(Hina) - Hrvatska i Slovenija pripremile su stručni program zatvaranja i demontaže nuklearne elektrane Krško koji zapravo tek odgađa rješenje tog problema budući da struka ni na svjetskoj razini još nema odgovore na sva pitanja, ističe ljubljansko "Delo" u osvrtu na sastanak predstavnika slovenske i hrvatske agencije za nuklearni otpad.

Politički je kompromis nužan a spomenutim su programom slovenski i hrvatski suvlasnik pokazali da su spremni racionalno surađivati, primjećuje ljubljanski list.

Najveći je problem visokoradioaktivni nuklearni otpad, odnosno potrošeno gorivo, podsjeća "Delo", napominjući da se programom zatvaranja predviđa razgradnja koja traje 45 godina. Zato bi Hrvatska i Slovenija trebale sagraditi odgovarajuće skladište oko 2065. godine ili ga izvesti u neku drugu državu, tumači list.

Vladimir Lokner iz hrvatske Agencije za posebni otpad (APO) i vođa hrvatske projektne ekipe koja je surađivala na pripremi programa za demontažu nuklearke rekao je - navodi "Delo" - da to pitanje može pričekati i 30 godina.

Tada će, naime, i druge države s nuklearnim kapacitetima imati više konkretnih rješenja, tumači on, spominjući u tom kontekstu i zamisao o zajedničkom europskom skladištu za visokoradioaktivne otpatke, prenosi "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙