FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenska oporba tvrdi da slučaj Rupel pokazuje aroganciju Ropove vlade

LJUBLJANA,30. lipnja 2004.(Hina) - Vodeće stranke slovenske oporbetvrde da vlada pokušajem hitne smjene ministra vanjskih poslovaDimitrija Rupela krši parlamentarnu proceduru, te pozivaju premijeraAntona Ropa da svoj prijedlog o imenovanju Ive Vajgla za novog šefaslovenske diplomacije povuče iz procedure.
LJUBLJANA,30. lipnja 2004.(Hina) - Vodeće stranke slovenske oporbe tvrde da vlada pokušajem hitne smjene ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela krši parlamentarnu proceduru, te pozivaju premijera Antona Ropa da svoj prijedlog o imenovanju Ive Vajgla za novog šefa slovenske diplomacije povuče iz procedure.

Kako je u srijedu u izjavi za javnost navela Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi Janez Janša, premijer Rop mogao bi po predviđenoj proceduri novog ministra vanjskih poslova parlamentu predložiti tek nakon što parlament Rupela smijeni ili nakon što sam dade ostavku, što se nije dogodilo.

Predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jelko Kacin već je za četvrtak sazvao sjednicu odbora na kojoj bi se trebao predstaviti Vajgl, a o Rupelovoj smjeni i imenovanju novog ministra vanjskih poslova parlament bi trebao glasovati vjerojatno u ponedjeljak.

Janšina stranka SDS-a, kojoj se Rupel u zadnje vrijeme približio, smatra da je postupak premijera krajnje neprimjeren i pokazuje aroganciju vlade koja šteti i nacionalnim interesima.

Premijer Anton Rop s Rupelom je odnedavno u sukobu zbog njegova nepoštivanja stranačke discipline te ga je kaznio izostavljanjem iz vladinih izaslanstava. Tako Rupel nije pratio Ropa na summitu NATO-a u Istanbulu, a isto tako je Rop bez njega u srijedu otputovao u službeni posjet Norveškoj.

Poput SDS-a reagirala je i stranka Nova Slovenija (demokršćani), koju vodi Andrej Bajuk. Te dvije stranke vodeće su snage desnog centra koji na izborima ove jeseni želi zaustaviti dugogodišnju dominaciju liberalnih demokrata (LDS) premijera Antona Ropa.

(Hina) xfl ybs

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙