FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FISCHER NA PUTU ZA SUDAN TRAŽI OBRAČUN S MILICIJOM U DARFURU

BERLIN, 11. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Šef njemačke diplomacije JoschkaFischer zamolio je u nedjelju Kartum da "odmah spriječi djelovanjemilicije u Darfuru", uoči odlaska u Sudan, gdje se treba sastati spredsjednikom Omarom al-Bechirom.
BERLIN, 11. srpnja 2004. (Hina/AFP) - Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer zamolio je u nedjelju Kartum da "odmah spriječi djelovanje milicije u Darfuru", uoči odlaska u Sudan, gdje se treba sastati s predsjednikom Omarom al-Bechirom.

Humanitarne organizacije moraju imati pristup zapadnom području Sudana, dodao je ministar u Berlinu, zatraživši još jednom da "odgovorni za povredu ljudskih prava" polože račun za svoje postupke.

Joschka Fischer koji želi "pojačati pritisak" na Kartum dodao je da kani nastaviti "ono što su započeli Kofi Annan i Colin Powell". Glavni tajnik UN-a i američki državni tajnik boravili su nedavno u Sudanu kako bi pokušali uvjeriti Kartum da zaustavi krizu u Darfuru, trenutno najtežu humanitarnu krizu u svijetu, prema UN-ovoj ocjeni.

Zrakoplovom kojim će putovati Fischer dopremit će se 3,5 tona medicinskog materijala za njegu izbjeglica u Darfuru. Zahvaljujući toj donaciji koja će se predati njemačkom Crvenom križu mjesec dana će se moći skrbiti za oko 40.000 osoba.

U sukobu koji je u veljači 2003. izbio između tamošnjih pobunjenika i provladine arapske milicije Djandjawid ubijeno je desetak tisuća ljudi, milijun ih je izbjeglo, a sto tisuća ih se sklonilo u susjedni Čad.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙