FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SUDAN OBJAVIO MJERE RADI RJEŠAVANJA KRIZE U DARFURU

KARTUM, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Sudanski ministar vanjskihposlova Mustafa Osman Ismail objavio je u srijedu navečer u nazočnostiameričkog kolege Colina Powella niz mjera kojima će pokušati svladatikrizu u pokrajini Darfur.
KARTUM, 30. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail objavio je u srijedu navečer u nazočnosti američkog kolege Colina Powella niz mjera kojima će pokušati svladati krizu u pokrajini Darfur.

"Poslat ćemo vojno i policijsko pojačanje, ukinut ćemo sva ograničenja za humanitarnu pomoć i ubrzat ćemo političke pregovore", rekao je Ismail na konferenciji za tisak koju je održao zajedno s Powellom.

Powell je u utorak upoznao sudanskog predsjednika Omara al-Bechira s trima zahtjevima za rješavanje krize u Darfuru (na zapadu Sudana): uspostaviti nadzor nad arapskom provladinom milicijom optuženom za pokolj stanovnika, omogućiti rad humanitarnim organizacijama i početi pregovore s dvama pobunjeničkim pokretima.

Glavni pobunjenički pokret u Darfuru zatražio je u srijedu dolazak međunarodnih snaga i optužio redovnu vojsku i miliciju koja je s njom povezana da nastavljaju napade na puk.

"Tražimo dolazak međunarodnih snaga u Darfur", kazao je u telefonskom razgovoru za AFP u Kairu službeni predstavnik Vojske za oslobođenje Sudana koja pripada Pokretu za oslobođenje Sudana (MLS), Mohammed Hamed Ali.

On je optužio vladine snage i janjawide, miliciju povezanu s vladom, da "nastavljaju napade na civile" i ustvrdio da vlasti nisu poduzele ništa protiv milicije, kao što su bile obećale.

MLS i druga pobunjenička skupina Pokret za pravdu i jednakost (MJE) od veljače 2003. su u oružanom sukobu sa središnjom vladom u Kartumu kojoj predbacuju da je zanemarila pokrajinu Darfur.

U sukobu je već ubijeno deset tisuća ljudi, milijun ih je izbjeglo, a gotovo 150.000 ih se sklonilo u susjedni Čad, prema procjeni UN-a. Darfuru prijeti golema humanitarna kriza, tvrde humanitarne organizacije na licu mjesta.

SAD je u srijedu podnio Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije za uvođenje embarga na oružje namijenjeno miliciji koja je opustošila Darfur.

Nacrt kojega je AFP dobio presliku, predviđa i zabranu putovanja za pripadnike milicije, ali ne i sankcije za sudansku vladu.

Nacrt rezolucije je objavljen u času kada su američki državni tajnik Colin Powell i glavni tajnik UN-a Kofi Annan doputovali u Kartum kako bi načinili pritisak na sudansku vladu i posjetili opustošenu pokrajinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙